Cercetătorii britanici fac un pas important în dezvoltarea unui vaccin unic pentru gripă şi toate tipurile de Covid

Cercetătorii britanici fac un pas important în dezvoltarea unui vaccin unic pentru gripă şi toate tipurile de Covid

Cercetătorii britanici lucrează la un vaccin universal pentru gripă şi toate tipurile de Covid. Nu e vorba însă despre un vaccin care ar împiedica infectarea cu Covid, dar ar ajuta sistemul imunitar să prevină o reinfectare.

Iată despre ce e vorba. Savanții de la Institutul Francis Crick din Londra au observat că o anumită zonă a proteinei spike din virusul Sars-CoV-2 (care provoacă boala Covid) reprezintă o țintă bună pentru un vaccin universal.

Dezvoltarea unui ser care să ofere protecție la mai multe variante de Covid-19 este o provocare uriașă pentru cercetători, întrucât această familie de virusuri are multe diferențe-cheie, suferă mutații frecvente și în general induce o protecție incompletă împotriva reinfectării. Din această cauză oamenii răcesc de mai multe ori și este posibil să se reinfecteze cu diferite tipuri de Sars-CoV-2, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Un vaccin universal trebuie să activeze anticorpii pentru a recunoaște și neutraliza o varietate de coronavirusuri, împiedicând virusul să intre în celule și să se multiplice.

Savanții au analizat dacă anticorpii care țintesc "subunitatea S2" a proteinei spike din Sars-CoV-2 pot neutraliza și alte coronavirusuri. După ce au vaccinat un șoarece de laborator cu Sars-CoV-2 S2, organismul acestuia a produs anticorpi capabili să neutralizeze și alte coronavirusuri prezente la oameni și animale.

Printre variantele testate s-au numărat coronavirusul HCoV-OC43 care provoacă gripa, tulpina originala a Sars-CoV-2, mutația D614G, care a dominat în primele valuri de Covid, tulpinele Alpha, Beta, Delta, varianta Omicron și două coronavirusuri întâlnite la lilieci.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până acum, zona S2 a proteinei spike a fost neglijată în cercetările pentru dezvoltarea unui vaccin. Un potențial vaccin care să vizeze această zonă a proteinei spike nu ar împiedica infectarea cu Covid, dar ar ajuta sistemul imunitar să prevină o reinfectare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇