UE recomandă vaccinarea vârstnicilor cu doza 4, până vom avea seruri anti-Covid mai eficiente

UE recomandă vaccinarea vârstnicilor cu doza 4, până vom avea seruri anti-Covid mai eficiente

Vaccinarea cu o a doua doză booster este recomandată pentru toate persoanele vulnerabile, anunţă într-un comunicat Centrul European de Prevenţie şi Control ale Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Recomandarea a fost transmisă pe fondul înmulțirii numărului de infectări și de spitalizări în Europa.

„În prezent vedem o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și o creștere a acestei tendințe în spitale și a internărilor și gradului de ocupare în unitățile de terapie intensivă din mai multe țări, provocată în principal de tulpina BA 5 a variantei Omicron. Acest lucru semnalează începutul unui nou val extins de COVID-19 în Uniunea Europeană", a transmis într-un comunicat Andrea Ammon, directoarea ECDC.

ADVERTISING

Aceasta a adăugat că vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani și a celor vulnerabile cu o a doua doză booster ar preveni un număr mare de spitalizări și decese.

Noua recomandare are ca obiectiv facilitarea accelerării campaniilor de vaccinare din statele UE, după ce rata de imunizare a încetinit la aproape jumătate în ultimele luni.

În aprilie, agențiile sanitare ale UE recomandau o a doua doză booster doar pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani.

Vaccinurile existente oferă în continuare o protecție bună împotriva formelor grave de Covid, soldate cu spitalizare sau deces, însă eficiența lor a scăzut după ce virusul a evoluat.

ADVERTISING

Doi producători importanți de vaccinuri, Moderna și companiile partenere Pfizer Inc și BioNTech, au testat versiuni modificate ale vaccinurilor Covid pentru combaterea subvariantei Omicron BA.1. Deși au anunțat că serurile au generat un răspuns bun al sistemului imunitar împotriva BA.1, eficiența contra BA.4 și BA.5 a fost mai slabă.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care analizează cele două vaccinuri modificate, se așteaptă ca acestea să primească aprobarea în luna septembrie.

„Până atunci, este important să luăm în considerare folosirea vaccinurilor autorizate ca al doilea booster pentru persoanele cele mai vulnerabile", a declarat directorul executiv al EMA, Emir Cooke.

ADVERTISING

Potrivit ECDC şi EMA, nu există în acest moment o dovadă clară care să justifice vaccinarea cu o a doua doză booster antiCovid a persoanelor cu vârsta sub 60 de ani care nu prezintă un risc mare de a face o formă gravă a bolii.

Cele mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că numărul cazurilor de Covid-19 în cele 50 de state europene se află într-o creștere puternică de la sfârșitul lunii mai. Numărul noilor îmbolnăviri zilnice a depăşit vineri 675.000 şi a ajuns la nivelul de la începutul lui aprilie, după un val puternic în iarnă, relatează AFP, citată de News.ro.

În România, săptămâna trecută numărul infectărilor s-a dublat față de săptămâna anterioară, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Astfel, s-au înregistrat 14.943 de cazuri, 225 dintre acestea fiind copii. De asemenea, în ultima săptămână s-au produs 33 de decese.

În ce privește vaccinarea, în ultima săptămână s-au vaccinat 3.252 de români, dintre care 1.210 cu doza a patra.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇