Nou val de Covid în Europa. De ce crește puternic numărul cazurilor

Nou val de Covid în Europa. De ce crește puternic numărul cazurilor

Europa a intrat, de la începutul acestei veri, într-un nou val de Covid, care este marcat, aproape în toate ţările de pe continent, de o creştere a numărului de infectări.

Cauza constă în relaxarea „gesturilor-barieră”, precum şi în scăderea imunităţii în rândul populaţiei. Se ştie de acum că protecţia oferită de vaccinuri şi de infectări precedente scade după câteva luni.

"Persoanele care au contractat o infecţie cu Omicron BA.1 în decembrie sunt acum mai puţin protejate decât erau la începutul acestui an", a explicat Samuel Alizon, director de cercetare în cadrul CNRS (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa).

ADVERTISING

"La fel se întâmplă cu imunitatea oferită de vaccinuri: deşi ele rămân foarte robuste împotriva formelor severe ale bolii, protecţia lor scade puţin împotriva infecţiilor mai puţin severe", a adăugat specialistul francez.

"Ambuscadă" creată de subvariantele BA.4 şi BA.5

Însă acest nou val se explică de asemenea, potrivit oamenilor de ştiinţă, prin răspândirea a două noi subvariante de Omicron - BA.4 şi, mai ales, BA.5.

Aceste subvariante se propagă cu atât mai repede cu cât ele par să beneficieze de un dublu avantaj de contagiozitate şi de o "evadare" imunitară, adică deţin o mare capacitate de a evita răspunsul imunitar.

ADVERTISING

La fel s-a întâmplat şi în cazul subvariantei de Omicron BA.1, care era mult mai capabilă decât Delta să infecteze persoane vaccinate sau care au trecut deja prin boală.

Reinfectări

Cercetătorii au crezut multă vreme că trecerea prin boală ţinea locul unei protecţii, cel puţin pentru o anumită perioadă de timp.

Dar, odată cu răspândirea subvariantelor din familia Omicron, se pare că trecerea prin boală nu mai înseamnă aproape nimic (prin prisma riscului de reinfectare - n.red.), au subliniat autorii unui studiu realizat de Imperial College din Londra şi publicat la jumătatea lunii iunie în revista Science.

ADVERTISING

Oamenii de ştiinţă au analizat eşantioane de sânge prelevate de la peste 700 de angajaţi medicali din Regatul Unit. Toţi primiseră trei doze ale unor vaccinuri anti-Covid şi au fost infectaţi cu tulpina originală a virusului SARS-CoV-2 sau cu variante ale acesteia.

Rezultatele lor au subliniat că persoanele contaminate în trecut cu Omicron prezentau o bună reacţie imunitară împotriva tulpinii originale de coronavirus şi a primelor sale variante, dar o reacţie slabă împotriva variantei Omicron în sine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇