Compania Moderna a anunţat, luni, că va propune două variante pentru vaccinul contra Omicron pentru toamnă, concepute împotriva variantelor BA.1, respectiv BA.4 şi BA.5.
Producătorii de vaccinuri, inclusiv Moderna şi compania rivală Pfizer, dezvoltă vaccinuri actualizate pentru a ţinti sub-variantele Omicron cu răspândire rapidă BA.4 şi BA.5, care au câştigat teren în Statele Unite în ultimele săptămâni, informează Reuters.
Moderna a declarat că decizia sa de a dezvolta vaccinuri bivalente s-a bazat pe diferite preferinţe ale pieţei pentru vaccinuri împotriva sub-variantelor.
Vaccinurile bivalente sunt concepute pentru a viza două variante diferite de coronavirus – varianta iniţială din 2020 şi variantele Omicron mai recente.
Moderna a indicat că noi date clinice cu privire la vaccinul său mRNA-1273.214, conceput pentru a ţinti varianta BA.1, au demonstrat răspunsuri ale anticorpilor neutralizanţi semnificativ mai mari împotriva BA.4 şi BA.5 comparativ cu actualul rapel autorizat.
Al doilea candidat la rapel al companiei, ARNm 1273.222, este bazat pe tulpina BA.4/5 şi este în curs de dezvoltare, în conformitate cu îndrumările recente ale Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).
Potrivit analistului Jefferies Group Michael Yee, deşi noile date despre rapelul companiei care vizează sub-varianta BA.1 demonstrează o mai bună durabilitate şi un răspuns imunitar mai eficient, varianta iniţială Omicron a suferit deja mutaţii în Statele Unite, iar FDA va aproba probabil rapelurile BA.4/5.
Între timp, Centrul European de Prevenţie şi Control ale Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă vaccinarea vârstinicilor cu doza 4, până vom avea seruri anti-Covid mai eficiente. În schimb, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că el recomandă ca doza 4 să fie făcută în toamnă, dacă apare o nouă variantă de ser. În acest moment, spune Rafila, variantele existente nu mai sunt eficiente.