Un tânăr nevaccinat din SUA a paralizat, după ce a făcut poliomielită. E primul caz în 10 ani

Un tânăr nevaccinat din SUA a paralizat, după ce a făcut poliomielită. E primul caz în 10 ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un tânăr nevaccinat din SUA a paralizat, din cauza poliomielitei. Pacientul din New York este primul caz din SUA după aproape un deceniu.

Oficialii americani au spus că pacientul a dezvoltat simptome în urmă cu o lună.

Se pare că ar avea o tulpină derivată a poliovirusului dintr-un vaccin, poate de la un individ vaccinat cu o doză disponibilă în alte ţări, dar nu în SUA. Vaccinul antipoliomielitic oral poate provoca contaminarea altor persoane, dar nu şi a persoanei vaccinate.

Acum tânărul nu mai este considerat contagios, dar anchetatorii încearcă să descopere cum s-a produs infecţia şi dacă alte persoane au fost expuse la virus.

ADVERTISING

Repede la vaccin

Majoritatea americanilor sunt vaccinaţi împotriva poliomielitei, dar acest lucru ar trebui să servească drept un semnal de alarmă pentru cei nevaccinati, a spus Jennifer Nuzzo, cercetător de la Universitatea Brown.

„Dacă eşti vaccinat, nu ar trebui să-ţi faci griji. Dar dacă nu v-aţi vaccinat copiii, este foarte important să vă asiguraţi că sunt vaccinaţi cât mai curând”.

Conform celor mai recente date CDC privind vaccinarea, aproximativ 93% dintre copiii de 2 ani au primit cel puţin trei doze de vaccin antipolio.

ADVERTISING

Oficialii din domeniul sănătăţii au mobilizat câteva clinici din New York pentru vaccinare în zilele de vineri şi luni şi i-au încurajat pe toţi cei nevaccinaţi să se imunizeze împotriva poliomielitei.

Istoria polio

Poliomielita, o boală virală foarte contagioasă care afectează în mare parte copiii cu vârsta de sub cinci ani, a fost practic eradicată la nivel mondial, după ce a fost odată una dintre cele mai de temut boli, focarele din SUA provocând mii de cazuri de paralizie pe an.

În 1921, cel care urma să devină preşedintele Franklin Delano Roosevelt a contractat poliomielita, iar picioarele i-au rămas definitiv paralizate. Se deplasa cu ajutorul scaunului cu rotile şi cârjelor.

ADVERTISING

Vaccinurile pentru această boală au devenit disponibile începând cu 1955. Ulterior, boala a fost considerată eradicată în SUA.

Rareori, călătorii au adus infecţiile pe teritoriul american. Ultimul astfel de caz a fost în 2013, când un copil de 7 luni care se mutase recent în SUA din India a fost diagnosticat în San Antonio, Texas. Copilul respectiv avea şi el o tulpină în forma vie, derivată dintr-un vaccin folosit în alte ţări.

Cum se răspândeşte şi ce legătură are vaccinul

Există două tipuri de vaccinuri împotriva poliomielitei.

SUA şi multe alte ţări folosesc vaccinuri făcute cu o versiune inactivată a virusului. Dar unele ţări în care poliomielita a fost o ameninţare recentă folosesc un virus viu, dar slăbit, care este administrat copiilor oral, sub forma unor picături.

În cazuri rare, virusul slăbit se poate muta într-un organism capabil să declanşeze noi focare.

Până în 2008 s-a administrat şi în Romania vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).

Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un numar extrem de limitat de contraindicaţii si efecte secundare reduse, precizează INSP.

Poliovirusul se transmite prin salivă, fecale, apă contaminată şi de la o persoană la alta pe cale respiratorie.

Poate infecta măduva spinării unei persoane, provocând paralizie şi posibil invaliditate permanentă şi moarte, dacă paralizează sistemul respirator.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luna trecută că un tip de poliovirus derivat din vaccin a fost detectat în eşantioane prelevate din sistemul de canalizare al Londrei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇