Poliomielita a reapărut în Sudan, deși OMS a anunțat eradicarea bolii în Africa

Poliomielita a reapărut în Sudan, deși OMS a anunțat eradicarea bolii în Africa

Poliomielita a reapărut în Sudan după ce a dispărut de mai bine de un deceniu în această ţară, potrivit ONU.

Asta, în pofida anunţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind eradicarea acestei boli în Africa, relatează AFP.

"Cel puţin 13 persoane au fost afectate de această boală (poliomielita) în nouă din cele 18 state din Sudan de la apariţia primului caz pe 9 august", se arată într-un comunicat al Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) în Sudan.

În plus, poliovirusul sălbatic de tip 2 a fost detectat în eşantioane prelevate în statul Khartoum, "ceea ce indică posibilitatea unei largi circulaţii a virusului în ţară", a precizat OCHA.

ADVERTISING

Cazuri au fost raportate de asemenea în Etiopia, Republica Centrafricană şi în Ciad, "ceea ce creşte riscurile (de răspândire) în Sudan, în special în Darfur, din cauza deplasărilor populaţiei", a mai spus OCHA.

Se pregătește o campanie de vaccinare

Potrivit organizaţiei ONU, Ministerul Sănătăţii sudanez, cu sprijinul Unicef, OMS şi Programului alimentar mondial (PAM), pregăteşte o vastă campanie de vaccinare pentru 5 milioane de copii cu vârste sub 5 ani. ONU are nevoie de 20 de milioane de dolari pentru a finanţa această campanie.

ADVERTISING

Marţi, Rose Leke, preşedintele Comisiei Regionale din Africa de Certificare a Eradicării Poliomielitei - organismul de certificare al OMS - a afirmat că "transmiterea poliovirusului sălbatic a fost întreruptă" în Africa.

"Acesta este un moment istoric pentru Africa", a declarat directoarea OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti. "De acum înainte, copiii născuţi pe acest continent nu vor mai trebui să se teamă că pot fi infectaţi cu poliomielită".

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă.

ADVERTISING

Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin, în anii 1950. Ţările bogate au obţinut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia şi Africa au rămas mult timp importante focare de infecţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇