Poliomielita a fost declarată eradicată în Africa, la patru ani după ultimele cazuri din Nigeria

Poliomielita a fost declarată eradicată în Africa, la patru ani după ultimele cazuri din Nigeria

Africa a fost declarată marţi liberă de poliovirus sălbatic de către Comisia Regională din Africa de Certificare a Eradicării Poliomielitei, informează Reuters.

Certificarea acestei reuşite, anunţată în timpul unei videoconferinţe a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), presupune că toate cele 47 de ţări africane din OMS au eradicat boala virală care poate provoca paralizie ireversibilă. Ultimul caz din Africa a fost înregistrat în urmă cu patru ani în nord-estul Nigeriei.

"Datorită eforturilor depuse de guverne, personalul medical şi comunităţi, peste 1,8 milioane de copii au fost salvaţi" de această boală, a transmis OMS într-un comunicat publicat înainte de această reuniune considerată istorică şi care reprezintă o etapă crucială în eradicarea bolii la nivel mondial.

"Este o victorie formidabilă, o salvare", a declarat pentru AFP doctor Tunji Funsho de la comitetul Polio Nigeria al asociaţiei Rotary International.

ADVERTISING

''Au trecut peste 30 de ani de când am lansat această provocare. A spune că sunt fericit este un eufemism!'', a declarat bucuros acest medic nigerian care şi-a dedicat viaţa acestei cauze.

În mod normal, sunt necesari trei ani fără niciun caz declarat pentru a obţine certificarea OMS, dar organizaţia ONU a preferat să aştepte de data aceasta patru ani ''pentru a fi 100% sigură că nu mai există niciun pericol'', a explicat medicul pentru AFP.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă.

Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin în anii 1950. Ţările bogate au obţinut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia şi Africa au rămas mult timp importante focare de infecţie.

ADVERTISING

Convingerea populaţiilor

În 1988, OMS a raportat 350.000 de cazuri în lumea întreagă şi, apoi, în 1996, peste 70.000 de cazuri doar în Africa.

Dar, datorită unei creşteri colective a gradului de conştientizare şi a unor importante eforturi financiare (19 miliarde de dolari în 30 de ani), doar două ţări din lume mai numără în prezent infecţii cauzate de ''poliovirusul sălbatic'': Afganistan (29 de cazuri în 2020) şi Pakistan (58 de cazuri).

Nigeria, epicentrul acestei boli pe plan mondial la începutul anilor 2000, o ţară africană cu o populaţie de 200 de milioane de locuitori, figura până de curând alături de Afganistan şi Pakistan.

În nordul musulman al Nigeriei, la presiunea mediilor salafiste, campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei s-au oprit între 2003 şi 2004, organizatorii lor fiind acuzaţi că ar fi instrumentele unui vast complot internaţional demarat pentru a-i steriliza pe musulmani.

ADVERTISING

A fost nevoie de un volum uriaş de muncă alături de liderii tradiţionali şi religioşi pentru a convinge populaţia nigeriană să îşi vaccineze copiii.

Totuşi, apariţia în 2009 a conflictelor cu Boko Haram a redus speranţele legate de eradicarea bolii. În 2016, patru noi cazuri de poliomielită au fost înregistrate în statul Borno din nord-estul ţării, focar de insurecţie jihadistă.

''La vremea respectivă, aproximativ 400.000 de copii nu aveau acces la campaniile medicale din cauza violenţelor'', a amintit doctor Funsho.

Copii "inaccesibili"

Situaţia legată de siguranţa populaţiei rămâne extrem de volatilă în nord-estul Nigeriei, unde Boko Haram şi gruparea Statul Islamic în Africa de Vest (Iswap) controlează zone vaste, în special în jurul lacului Ciad.

În zonele ''parţial accesibile'', campaniile de vaccinare au fost realizate sub protecţia armatei şi a miliţiilor de autoapărare, a explicat doctor Musa Idowu Audu, coordonator al OMS pentru statul Borno.

În zonele complet controlate de jihadişti, OMS şi partenerii săi au abordat populaţiile locale pe marginea drumurilor şi în pieţe, pentru a alcătui astfel o reţea ''de informatori de sănătate" şi de "santinele" care pot să alerteze în cazul unor potenţiale epidemii.

În prezent, se estimează că doar 30.000 de copii nigerieni sunt în continuare "inaccesibili" la vaccinare, reprezentând o cifră ''prea scăzută'' pentru a asigura o transmitere epidemică a virusului, potrivit experţilor medicali.

În pofida ''imensei mândrii şi bucurii'', doctor Audu aminteşte că aproximativ douăzeci de lucrători sanitari sau voluntari au fost ucişi în ultimii ani în nord-estul Nigeriei din această cauză.

De acum înainte, Africa va trebui să se asigure că niciun caz provenind din Pakistan sau din Afganistan nu va sabota acest succes şi că un procent suficient de mare din rândul copiilor va beneficia de vaccinuri pentru a asigura imunizarea totală a continentului.

Alte veşti bune de pe continent: Republica Democrată Congo a anunţat, marţi, sfârşitul oficial al unei epidemii mortale de rujeolă care a ucis, în 25 de luni, peste 7.000 de copii cu vârste sub cinci ani.

Totodată, Togo a anunţat luni că este prima ţară africană care a ''eradicat definitiv de pe teritoriul său Tripanosomiaza umană africană, cunoscută şi sub numele de ''boala somnului'', notează AFP. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇