Comisia Europeană aprobă primul vaccin pentru prevenirea infectării cu variola maimuţei

Comisia Europeană aprobă primul vaccin pentru prevenirea infectării cu variola maimuţei

Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat săptămâna trecută Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Acest lucru face din acest vaccin singurul ser omologat în prevenirea bolii.

Comisia Europeană a luat decizia la doar o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis cel mai înalt nivel al său de alertă – urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională – din cauza răspândirii rapide a variolei maimuţei.

ADVERTISING

Bilanţul acestei boli a depăşit pragul de 16.000 de cazuri la sfârşitul săptămânii trecute - majoritatea în Europa. În majoritatea cazurilor, bolnavii sunt bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, relativ tineri.

"Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic", a declarat Paul Chaplin, CEO-ul companiei daneze de biotehnologie Bavarian Nordic (producătorul vaccinului).

Vaccinul acestei companii, singurul ser aprobat pentru prevenirea infectării cu variola maimuţei în Statele Unite şi Canada, fusese până acum autorizat în Europa doar pentru a combate variola umană, aminteşte Reuters.

Însă Bavarian Nordic a furnizat deja mai multor ţări din UE doze cu vaccinul său Imvanex în timpul actualei epidemii de variola maimuţei, în cadrul unei proceduri cunoscute sub numele de "utilizare off-label".

Autorizarea este validă în toate ţările UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au anunţat reprezentanţii companiei daneze.

ADVERTISING

Vaccinul Imvanex este comercializat sub numele de Jynneos în Statele Unite, unde a fost autorizat împotriva variolei maimuţei din 2019.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇