Rafila e categoric: Nu vom mai avea lockdown, deşi numărul cazurilor de Covid va continua să crească. E valul copiilor

Rafila e categoric: Nu vom mai avea lockdown, deşi numărul cazurilor de Covid va continua să crească. E valul copiilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu crede că numărul cazurilor de Covid-19 va scădea în perioada următoare, dar este convins că nu vom mai avea un lockdown şi nu vor mai fi impuse restricţii.

Alexandru Rafila a estimat, miercuri seară, la Antena3, că săptămâna viitoare vom avea 10.000 de cazuri de Covid pe zi.

”Nu o să scadă, săptămâna trecută am avut aproape 45.000 de cazuri, adică 7.000 şi ceva de cazuri pe zi. Estimez că, în raportarea de săptămâna viitoare, pe care o vom face luni sau marţi, o să avem undeva în jur de 70.000 de cazuri înregistrate, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi”, a declarat Rafila.

ADVERTISING

Întrebat despre un lockdown în România, Rafila a precizat că nu vom mai ajunge în această situaţie.

”În Franţa au aproape 200.000 de cazuri pe zi şi singura restricţie este legată de utilizarea, în anumite spaţii închise şi transportul în comun, utilizarea măştii. Nu cred, în niciun fel, şi e o convingere a mea, că vom mai ajunge în situaţia unui lockdown în România sau la restricţii care să limiteze activitatea economică şi socială.

Aceste noi valuri Covid-19, care probabil vor mai continua cu o anumită intensitate, pe care nu avem de unde să o cunoaştem în momentul de faţă, vor fi valuri de infecţie respiratorie, de obicei banală, şi care nu va mai pune în pericol sistemul de sănătate, spitalele”, a precizat Rafila.

ADVERTISING

Întrebat dacă are convingerea că nu vom avea lockdovn, Rafila a fost foarte clar: ”Absolut”.

Copiii sunt cei afectaţi de noul val

Pe de altă parte, ministrul a precizat că, în mare proporţie, copiii sunt cei afectaţi de noul val de Covid-19.

”Este o proporţie mai mare de copii. Dacă comparăm cifrele, avem cam 20 la sută persoane sub 18 ani. Ei reprezintă mai mult de 20 la sută din populaţie, deci nu putem să spunem că sunt mai multe în raport cu ponderea, dar, într-adevăr,  ne aşteptăm ca în general tinerii, copiii să facă forme mai uşoare de boală.

ADVERTISING

Lucrul acesta se întâmplă în mod obişnuit, dar sunt şi situaţii când e nevoie de spitalizare. Sigur că aceste criterii de spitalizare, pentru copii, mai ales, ar trebui să fie luate în considerare, respectiv internarea, care sunt fie foarte mici, copii, zero-un an care, de exemplu, pot avea şi un sindrom digestiv şi se deshidratează sau copii care au pneumonie, care ar trebui să fie spitalizaţi”, a declarat Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇