Nou tip de fraudă: Zeci de persoane au încheiat contracte fictive pentru a obține indemnizația pentru cei afectați de pandemie

Nou tip de fraudă: Zeci de persoane au încheiat contracte fictive pentru a obține indemnizația pentru cei afectați de pandemie

Zeci de percheziţii au avut loc, joi, în judeţele Prahova şi Dâmboviţa, într-un dosar de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi uz de fals.

43 de persoane sunt acuzate că au încheiat contracte fictive de drepturi de autor cu o societate comercială.

În baza acestora, au solicitat apoi acordarea indemnizaţiei de sprijin pentru întreruperea activităţii, ca urmare a restricţiilor dispuse pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19.

”În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, efectuează 30 de percheziţii, pentru destructurarea unei grupări infracţionale implicate în fapte de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi uz de fals.

Percheziţiile se desfăşoară atât la sediul unei societăţi comerciale, cât şi la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea faptelor, în locaţii din judeţele Prahova şi Dâmboviţa”, anunţă Poliţia Română.

Cum funcționa rețeaua

Persoanele respective ar fi depus electronic documente prin care atestau în mod fictiv obţinerea unor venituri bazate pe cesionarea drepturilor de autor cu privire la activităţi de interpretare artistică, în cadrul unor evenimente contractate de societatea implicată.

Fiecare solicitant ar fi întocmit şi o declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea datelor referitoare la obţinerea de venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea pe durata stării de alertă, precizează poliţiştii.

Ca urmare a intervenţiei organelor de cercetare penală a fost împiedicată cauzarea unui prejudiciu de aproximativ 220.000 de lei, în dauna Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: