O reţea care acţiona în Bucureşti şi două judeţe a obţinut 1,6 milioane de euro prin fraudă de la stat, ca indemnizaţii de creştere a copilului

O reţea care acţiona în Bucureşti şi două judeţe a obţinut 1,6 milioane de euro prin fraudă de la stat, ca indemnizaţii de creştere a copilului

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 50 de percheziţii domiciliare în judeţele Călăraşi şi Ilfov, dar şi în Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2017 - 2020 s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare, a obţinut sume consistente de bani cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.

Membrii grupării identificau potenţiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare.

Beneficiarii recrutaţi în acest scop erau persoane fără venituri sau cu o situaţie materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, cu membrii grupului.

Angajări fictive la firme fantomă

În acest scop, gruparea infracţională a deţinut, de facto, mai multe societăţi comerciale de tip fantomă, pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentaţia întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajaţi în aceste societăţi comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente.

Pentru că aceste societăţi comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, niciun fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Procurorii spun că au existat şi situaţii în care unii beneficiari au refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizaţie membrilor grupării. În aceste cazuri, membrii grupului au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.

Pentru a evita astfel de situaţii, în cazul unor beneficiari, membrii grupării au reţinut cardurile beneficiarilor şi au retras din bancomate indemnizaţia, de această dată ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor jumătate din cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului.

Percheziţii într-un dosar de înşelăciune cu prejudiciu de aproape 60 de milioane de euro. Este vizată una dintre cele mai importante fabrici din Timişoara

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813 euro).

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Călăraşi urmează să fie aduse, în vederea audierii, 37 de persoane.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!