Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, la domiciliu, pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale

Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, la domiciliu, pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale

Un tribunal de la Paris l-a găsit vinovat, joi, de finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2012 pe fostul şef de stat francez Nicolas Sarkozy, în cadrul dosarului ”Bygmalion”.

Acesta a fost condamnat la un an de închisoare cu executare, deşi Parchetul a cerut să fie condamnat la un an de închisoare, dintre care şase luni cu suspendare, relatează AFP.

Nicolas Sarkozy urmează să-şi ispăşească pedeapsa în arest la domiciliu, sub supraveghere electronică.

Toţi inculpaţii în dosar au fost găsiţi vinovaţi de complicitate la finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Sarkozy din 2012.

ADVERTISING

Nicolas Sarkozy ”a continuat să organizeze mitinguri” după ce a fost ”avertizat în scris de riscul depăşirii” plafonului legal al cheltuielilor de campanie, a declarat judecătorul Caroline Viguier.

”Aceasta nu a fost prima sa campanie. El are experienţă de candidat”, a subliniat ea.

Potrivit acuzării, campania a costat cel puţin 42,8 milioane de euro - adică aproape dublu faţă de plafonul legal de la acea vreme.

Nicolas Sarkozy a fost un ”candidat dezinvolt” în campania electorală în vederea realegerii sale ca şef de stat, în 2012, a cerut ”un miting pe zi”, ”show-uri ca la americani” şi a cheltuit fără să-şi facă griji, acuză parchetul în rechizitoriu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fostul preşedinte a respins totul, în bloc. ”Au existat facturi false şi convenţii fictive, s-a dovedit acest lucru. Însă banii nu au fost în campania mea. Altfel s-ar fi văzut”, a denunţat el.

Sarkozy a fost condamnat și în martie, la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, cu privire la corupţie şi trafic de influenţă în dosarul ”interceptărilor”, o pedeapsă împotriva căreia fostul preşedinte a făcut apel.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇