Hackerii au atacat sistemul feroviar din Belarus, pentru a opri transportul trupelor ruseşti spre graniţa cu Ucraina

Hackerii au atacat sistemul feroviar din Belarus, pentru a opri transportul trupelor ruseşti spre graniţa cu Ucraina

Un grup de hackeri pretinde că a perturbat transportul trupelor ruseşti spre Ucraina, prin Belarus, în urma infectării cu ransomware a serverelor folosite de sistemul feroviar din Belarus.

Belarusian Cyber-Partisans, grup de hackeri care se opune regimului Lukashenko, pe care-l şi numesc terorist, a anunţat pe Twitter că a atacat şi compromis cu ransomware sistemul naţional de cale ferată din Belarus.

Aceştia ar fi reuşit să cripteze un număr semnificativ de servere şi să distrugă backup-urile pentru a încetini şi chiar a întrerupe transportul trupelor ruseşti pe calea ferată.

Experţii în securitate nu au confirmat atacul, însă primele indicii arată, într-adevăr, că cineva a pătruns în reţeaua BelZhD şi este prima oară când ransomware-ul este folosit într-o astfel de manieră.

Mai multe site-uri ale BelZhD nu funcţionează în prezent, afectând diverse servicii publice, precum achiziţionarea online a biletelor.

Conform mai multor surse, Rusia transportă trupe spre Ucraina, prin Belarus, către graniţa dintre cele două ţări. Oficialii din Belarus susţin că mutarea trupelor are loc în vederea unui exerciţiu militar comun.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunțat recent noi manevre comune cu Rusia, în februarie, şi a denunţat o consolidare a desfăşurărilor militare ale vecinilor săi din cadrul NATO.