Trupele ruseşti au început să sosească în Belarus pentru manevrele militare programate în februarie

Trupele ruseşti au început să sosească în Belarus pentru manevrele militare programate în februarie

O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale de trupe, a declarat secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici.

Anterior, preşedintele Aleksandr Lukaşenko anunţase noi manevre împreună cu Rusia abia în februarie.

Efectuarea unei verificări inopinate a capacităţii de luptă a grupării regionale de trupe Belarus-Rusia reprezintă o măsură importantă a acţiunilor comune pentru asigurarea securităţii Uniunii statale, a spus Volfovici.

"Această decizie a fost luată pe baza unei evaluări a situaţiei politico-militare create în apropierea graniţelor cu Belarus şi Rusia", a precizat oficialul de la Minsk, citat de agenţia de presă oficială belarusă Belta.

"Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta", a remarcat el.

Minskul "nu poate să nu-şi facă griji" cu privire la intensificarea activităţii militare a ţărilor NATO în apropierea Belarusului, susţine acesta.

"Politica agresivă şi distructivă dusă de guvernele statelor vecine nu contribuie deloc la menţinerea şi dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate. În orice moment se poate întâmpla o provocare şi ireparabilul", a declarat Aleksandr Volfovici, citat de Kommersant.

Într-o astfel de situaţie, a continuat el, este necesar să ne asigurăm că gruparea regională de trupe este eficientă.

Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie, potrivit AFP.

În acest context, SUA și Marea Britanie au anunțat că vor furniza Ucrainei arme pentru a o ajuta să se apere faţă de o potenţială invazie, în cazul unui conflict cu Rusia, relatează Reuters.