Forumul Judecătorilor şi Inițiativa pentru Justiție critică avizul CSM pe SS: A folosit trunchiat recomandările Comisiei de la Veneția!

Forumul Judecătorilor şi Inițiativa pentru Justiție critică avizul CSM pe SS: A folosit trunchiat recomandările Comisiei de la Veneția!

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție reacționează după ce Consiliul Superior al Masgistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul care prevede desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ sau SS).

Cele două organizații transmit că ”exponenții votului negativ (…) nesocotesc idealurile de onestitate și integritate la care a aderat, prin esența sa, corpul magistraților din România, în ceea ce privește excluderea oricăror piedici procedurale în desfășurarea proceselor penale”.

Ministrul Justiției a trimis Guvernului proiectul pentru desființarea Secției Speciale, în ciuda avizului negativ de la CSM, care este "o dezamăgire"

Într-un comunicat de presă remis vineri SpotMedia.ro, cele două punctează că au luat act ”cu îngrijorare de atitudinea revoltătoare a majorității membrilor CSM de condiționare a desființării SS de instituirea unor privilegii inadmisibile, care asigură impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile”.

ADVERTISING

”Sub umbrela constituțională de ”garant al independenței justiției”, unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au încercat să inducă ideea că ”toți magistrații vor garanții că nu vor fi supuși unor abuzuri”. Aceste afirmații sunt dezonorante, mai ales pentru magistrații care au înțeles că situații izolate și incerte, prezentate în presă drept „abuzuri”, nu pot fi generalizate.

Cât timp astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către miile de magistrați onești din România drept condiție pentru desființarea SIIJ, o astfel de afirmație riscă să afecteze în spațiul public credibilitatea unui organism reprezentativ, creat tocmai pentru a garanta independența justiției”, arată sursa citată.

Filmul luptelor din CSM pe tema desființării Secției Speciale: Savonea i-a ținut lecții lui Stelian Ion

Au folosit ”trunchiat” pasaje din avizele Comisiei de la Veneția

Totodată, grupurile de magistrați atrag atenția asupra utilizării trunchiate a unor pasaje din avizele Comisiei de la Veneția, ”care duce în derizoriu orice demers susținut de vreun magistrat, fie și din poziția de membru al unui organism pur administrativ”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Termenul de ”garanții procesuale efective”, folosit de avizele Comisiei de la Veneția, nu vizează instituirea unor filtre pentru ca magistrații să nu poată fi niciodată anchetați penal.

Dimpotrivă, este vorba de implicarea efectivă, reală, a CSM în numirea procurorilor în structurile de parchet, în raport de factorul politic, de selecția riguroasă a procurorilor în structurile de parchet, de evitarea conflictelor de interese etc.”, conform sursei citate.

CSM explică de ce a dat aviz negativ proiectului de desființare a Secţiei Speciale

Modificări nocive

FJR și Inițiativa pentru Justiție mai evidențiază că, dacă anumite modificări ar intra în vigoare, magistrații s-ar putea clasa deasupra cetățenilor de rând. În plus, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii.

”Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror doar cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor încuviințată de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sunt aspecte în mod evident neconstituționalepentru că ar situa magistrații deasupra cetățenilor obișnuiți. Mai mult, dacă astfel de modificări ar intra în vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii”, mai precizează documentul.

ADVERTISING

CSM a dat aviz negativ pentru desființarea Secției Speciale

Secțiile din CSM nu se pot implica în activitatea obișnuită a unui procuror

”Reiterăm faptul că nu se poate susține sub nicio formă necesitatea implicării directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atribuții extrajudiciare, de tipul secției pentru judecători/procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în activitatea obișnuită a unui procuror, sub forma încuviințării trimiterii în judecată a judecătorilor, respectiv a procurorilor cercetați penal. Pentru verificarea legalității rechizitoriilor, Codul de procedură penală a prevăzut etapa camerei preliminare.

Nici punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror numai cu autorizarea prealabilă a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu este acceptabilă (...)

Încuviințând trimiterile în judecată, ambele secții ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constituția României. Potrivit normei constituționale, procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectuează exclusiv în cadrul Ministerului Public, de către procurori ierarhic superiori, iar nu de organe administrative din afara Ministerului Public”, conchide comunicatul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇