CSM explică de ce a dat aviz negativ proiectului de desființare a Secţiei Speciale

CSM explică de ce a dat aviz negativ proiectului de desființare a Secţiei Speciale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat joi seara motivele care au stat la baza luării deciziei de avizare negativă a proiectului de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Conform unui comunicat al CSM, proiectul ar duce la modificarea competenței de efectuare a urmăririi penale în cazul magistraților.

„Proiectul de lege analizat ar conduce, în esență, la schimbarea competenței de efectuare a urmăririi penale în cauze privind infracțiuni săvârșite de magistrați, revenindu-se la soluția anterioară Legii 207/2018 pentru modificarea și completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, în care competența de efectuare a urmăririi penale revenea, după caz, parchetelor de pe lângă curțile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

ADVERTISING

Soluția normativă propusă nu este, însă, însoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței Justiției, prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor”, se arată în comunicat.

Filmul luptelor din CSM pe tema desființării Secției Speciale: Savonea i-a ținut lecții lui Stelian Ion

CSM notează că mecanismele concrete prin care se previn eventualele măsuri inadecvate din perspectiva legalității împotriva judecătorilor nu constituie un privilegiu pentru aceștia, ci o garanție a independenței lor, absolut necesară pentru protejarea cetățeanului într-un stat de drept.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Procurorii şi-au dorit desființarea Secției

Conform comunicatului, decizia a fost luată cu toate că procurorii au răspuns favorabil desființării Secției, în cadrul unui chestionar.

„Deși procurorii respondenți la chestionarul transmis de CSM (aproximativ 50% din procurorii în funcție au răspuns la acest chestionar) s-au pronunțat în majoritate covârșitoare în favoarea desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, trebuie remarcat faptul că un procent de 68,3% dintre respondenți au apreciat că la întrebarea Sunteți de acord ca în ipoteza desființării SIIJ, efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale sau trimiterea în judecată a unui magistrat să poată fi făcută numai în urma unui aviz prealabil al procurorului General al PICCJ, Plenului sau Secțiilor CSM? se impune un răspuns afirmativ”, au mai arătat reprezentanții CSM.

ADVERTISING

În concluzie, aceștia arată că „față de argumentele mai sus expuse, în lumina rolului său constituțional de garant al independenței Justiției, plenul apreciază că, pentru a nu lipsi principiul independenței Justiției de o garanție legală, este absolut necesară reglementarea unor mecanisme care să asigure protecția adecvată a judecătorilor și procurorilor împotriva oricăror presiuni”.

Ministrul Justiției despre pensiile și salariile magistraților, ordonanța pentru SIIJ, DIICOT, reformarea CSM și cronometrul CEDO - Interviu video


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇