Ministrul Justiției a trimis Guvernului proiectul pentru desființarea Secției Speciale, în ciuda avizului negativ de la CSM, care este "o dezamăgire"

Ministrul Justiției a trimis Guvernului proiectul pentru desființarea Secției Speciale, în ciuda avizului negativ de la CSM, care este "o dezamăgire"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat, vineri dimineața, că a semnat și a trimis la Guvern proiectul care prevede desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ sau SS).

Proiectul a fost trimis Executivului, deși Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a avizat negativ.

”În această dimineață, am semnat și am trimis către Guvernul României propunerea de proiect pentru desființarea SIIJ. După cum știți, ieri a fost o ședință în cadrul CSM, o ședință lungă, în care s-a dezbătut acest proiect, s-a dat un aviz negativ. Vreau să fac precizarea că avizul e consultativ și am decis în urma analizării tuturor argumentelor să trimit mai departe acest proiect de desființare a SIIJ.

Este important să avem normalitate în sistemul de justiție. Desființarea SS înseamnă o normalizare, este o promisiune făcută, e un punct foarte clar și bine definit în programul de guvernare. Ne respectăm toate promisiunile”, a spus ministrul Stelian Ion, în cadrul unei conferințe de presă ținută vineri dimineață.

ADVERTISING
stelian ion
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Stelian Ion a amintit că el a criticat încă de la început propunerea de a crea această Secție Specială pentru magistrați.

Am criticat de la început această propunere. Am avut dreptate când spuneam ca parlamentar și toate argumentele de atunci, pe care le-am adus când eram parlamentar, erau corecte. Nu s-a motivat propunerea, se crea impresia că există un fenomen larg de corupție în rândul magistraților, ceea ce este incorect! Da, există probleme punctuale care trebuie rezolvate. Însă existența unei astfel de secții ar însemna o recunoaștere că există un fenomen generalizat de corupție, ceea ce nu este adevărat!

Stelian Ion, ministrul Justiției
ADVERTISING

Secția nici măcar nu funcționează cum trebuie

Ministrul a mai punctat că, în prezent, această secție nici măcar nu funcționează corect, întrucât magistrații ”ajung să nu mai răspundă în fața legii”.

”Așa cum există și funcționează acum SIIJ e foarte clar că magistrații ajung să nu mai răspundă în fața legii, pentru că este un organ absolut ineficient, creat și conceput greșit de la început.

Doar ca structură centrală, fără structuri teritoriale, nu se poate ocupa de toate problemele din parchetele din țară și are aproximativ 6 mii de dosare în lucru! Acest lucru este relevant, pentru că în decursul acestor ani a avut, în medie, 2 rechizitorii pe an de trimitere în judecată. Este foarte puțin. Niciun rechizitoriu nu a fost pentru fapte de corupție, ceea ce este relevant. (...)

Ne-am dori să nu existe nicio faptă de corupție, dar există și în România cu siguranță și trebuie să avem organisme și instituții care să rezolve problema. Este un bilanț negativ pe care îl are secția, ne putea demonstra în acești ani că în ciuda semnalelor de alarmă ne-am înșelat cu toții si iată, a fost un organism eficient. Nu, 17 milioane de lei cheltuiți de la înființare până acum și rezultate foarte, foarte slabe”, a adăugat șeful de la Justiție.

stelian ion
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Anomalii

Ministrul Stelian Ion a vorbit și despre anomaliile pe care le-a sesizat el în funcționarea SIIJ. Printre altele, el a enumerat anchetarea unor oficiali europeni de către SS sau investigaţia împotriva Codruţei Kovesi.

ADVERTISING

”Am văzut și anomalii. Anchetarea unor funcționari europeni, deși nu era competență pe această zonă. Am văzut și încercări de oprire a accederii la anumite funcții europene (cazul Kovesi - n.red.), totul prin niște acte declarate ilegale ulterior de către judecători.

De asemenea, am văzut magistrați din cadrul CSM chemați în scop de intimidare la această secție. S-au văzut și descinderi la SS care nu aveau motive întemeiate, erau niște acte de imagine. Acte din dosare apărute în public – iar este o chestie criticabilă, care denotă neprofesionalism”, a completat Stelian Ion.

În fine, ministrul a mai spus că ”sunt multe de zis cu privire la Secția Specială, dar ideea e că planul este foarte clar: va merge în Guvern acest proiect. Sper că se va adopta. Apoi, va merge în Parlament și acolo se va da un vot”.

Totodată, Stelian Ion a punctat că, pentru el, avizul CSM ”este o dezamăgire”. În plus, el a susținut că nivelul discuțiilor din CSM ”a fost coborât nu de mine, ci de alți membri”.

Conferința de presă susținută de Ministrul Justiției, Stelian Ion - 12 februarie 2021

Conferința de presă susținută de Ministrul Justiției, Stelian Ion - 12 februarie 2021

Posted by Ministerul Justiției on Thursday, February 11, 2021

Cum ține cont de avizele CSM

Amintim că ministrul a precizat, într-un interviu exclusiv pentru SpotMedia.ro, cum ține el cont de avizele emise de CSM, în condițiile în care sunt consultative.

”Într-o lume ideală trebuie să ții cont, dar e vorba de respectarea legii până la urmă. Dacă legea spune că avizele sunt obligatorii, sunt obligatorii, dacă spune că nu sunt obligatorii e altă situație.

A ține cont sau nu, cât timp avizelele sunt opționale, este opțiunea celui care aplică legea, dacă ține sau nu cont de ele. Argumentele sunt importante de fiecare dată”, a punctat pentru SpotMedia.ro Stelian Ion, la jumătatea lunii ianuarie.

Citește aici integral interviul - Exclusiv: Ministrul Justiției despre pensiile și salariile magistraților, ordonanța pentru SIIJ, DIICOT, reformarea CSM și cronometrul CEDO - Interviu video

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇