Cazul Alexei Navalnîi și protestele pe care le-a declanșat în Rusia poate pune bețe-n roate procesului de transfer de putere care a început deja în Rusia, la finalul căruia trebuie să fie mulțumiți și Putin, și oligarhii, și noii nobili pe care actualul regim i-a creat și care țin în viață un regim al crimei organizate la nivel de stat. Cum arată castingul pentru Kremlin?
Vladimir Putin e în vârstă, bolnav și, în pofida operațiilor estetice, știe că e momentul transferului de putere. Vrea ceea ce el i-a oferit lui Boris Elțîn: securitate pentru el și pentru familie. Lucrurile însă nu sunt atât de simple, pentru că în joc sunt mai vechii și mai noii oligarhi și, în plus, noii nobili ai lui Putin, „băieții” desprinși din serviciile secrete, bogătașii care țin în viață un regim criminal. Pentru că dacă în cazul asasinării lui Boris Nemțov cu toții știam că la capăt e Putin, dar nu puteam demonstra, în cazul lui Navalnîi știm că asasinarea a fost pusă în operă de o secție specială pentru uciderea opozanților lui Vladmir Putin, spune profesorul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, într-un interviu pentru SpotMedia.ro.
Au trecut deja câteva săptămâni de la arestarea lui Alexei Navalnîi, putem vorbi deja despre contextul mai larg și putem evita grilele facile. Ce înseamnă cazul Alexei Navalnîi pentru Rusia și pentru Vladimir Putin?
Navalnîi e liderul Opoziției, a fost astfel omologat după tentativa de asasinat de anul trecut. Unde a fost internat în Germania, la spitalul din Berlin a fost vizitat de cancelarul german Angela Merkel, cheltuielile pentru spitalizarea lui au fost acoperite de cancelaria Germaniei, subiectul Navalnîi a fost discutat în Occident la cel mai înalt nivel, în conversații telefonice cu Macron, cu Biden, cu Angela Merkel, cu președintele Finlandei, cel care, din informațiile pe care le am a și smuls acordul lui Putin pentru ca Navalnîi să fie transferat la spitalul din Berlin. E cel mai important opozant al Rusiei, a dat o nouă dinamică vieții politice din Rusia, într-un an care se anunță foarte important pentru evoluția politicii rusești în ultimii ani de putere ai lui Putin și în pregătirea transferului de putere, operațiune care a început încă de anul trecut, odată cu modificarea Constituției și despre care nu știm dacă va avea loc în 2024 sau mai încolo.
Se joacă așadar viitorul lui Putin?
Navalnîi contribuie la tensionarea vieții politice din Rusia și toate astea au legătură cu Putin. Viitorul lui Putin în ce sens? Să discutăm despre asta: Putin are o anumită vârstă, e destul de bolnav, își face tot felul de operații estetice. Ce-și mai dorește Putin? Din experiența lui personală, ce poate să își mai dorească acum, după 20 de ani și ceva la cârma Rusiei? Să aibă protecție. Să poată ieși din scenă și să aibă protecție.
Experiența lui formativă în politică a fost relația cu Boris Elțîn. Ce s-a întâmplat în 1999 – 2000? A devenit succesorul lui Elțîn, în schimbul unor promisiuni ferme că îl va proteja pe Elțîn. Aceasta e modelul lui Putin în acest moment și identificarea persoanei care îi va asigura protecție. Nici Putin însuși nu știe cine va fi persoana respectivă și nici persoana respectivă nu știe că e în cărți pentru o astfel de succesiune.
Procesul mare aceasta e, de transfer de putere în Rusia.
Întotdeauna transferurile de putere în Rusia au fost momente de criză maximă. Au fost momente de vărsare de sânge, au generat în unele cazuri chiar războaie civile destul de sângeroase. În cazul ăsta, Putin are modelul Elțîn 1999 – 2000 și se află în această dilemă, cât de repede să avanseze cu acest proces. Părerea mea e că l-a început deja, ne aflăm în faza a doua și cazul Navalnîi dă o dinamică specială acestui proces, riscă să scape de sub control transferul de putere și de aici nervozitatea Kremlinului, nu din faptul că mâine iese Navâlnîi din închisoare și ajunge în fruntea Rusiei. Astea sunt lucruri neserioase, dacă încercăm în grila asta să analizăm prezența lui Navalnîi.
De altfel, Navalnîi nu are un partid în spate. Vedeți o coagulare politică în jurul lui Navalnîi?
El are o mare forță politică în momentul acesta, nu există altcineva în Rusia capabil să scoată în stradă sute de mii de oameni, de la Vladivostok la Kalingrad. Nici Putin, cu tot aparatul administrativ. Din această perspectivă este un politician extrem de puternic Navalnîi.
Din perspectiva obținerii puterii, sigur, șansele lui sunt mult mai mici, dar poate că nu aceasta e scopul.
Cine ajunge la Kremlin, în modelul aceasta de succesiune pe care vi l-am desenat? Un om suficient de puternic în sistem, care îi dă garanții lui Putin de securitate, cum s-a întâmplat în cazul lui Boris Elțîn. După ce i-a predat puterea lui Putin, a mai trăit nouă ani. De el nu s-a atins nimeni, de familia lui nu s-a atins nimeni și astăzi găsim la Ekaterinburg o mare fundație Boris Elțîn. Nimeni nu s-a atins nici de memoria lui Boris Elțîn, a fost lăsat în pace. Așa ceva caută Putin.
Problema este că trebuie să fie suficient de puternic și în același timp să fie acceptat și de oligarhi. Oligarhii au jucat un rol esențial în transferul de putere din 1999 – 2000, Boris Berezovsky a fost cel care a jucat un rol esențial, a făcut castingul și a spus „Da, Putin este succesorul lui Elțîn” și fiica lui Elțîn, care era șefa administrației prezidențiale, și cu toții au promovat candidatura lui Putin, în această idee a succesiunii. Au fost mai mulți, pe Primakov nu l-a vrut Elțîn personal, era cu anticorupția, i-au deschis dosar fiicei lui Elțîn. A fost Boris Nemțov, care a fost mult timp preferatul pentru succesiune.
În tabloul ăsta mare, să vedem astăzi cum ar fi.
E oligarhia, nu mai sunt chiar aceleași personaje ca acum 20 de ani, dar nu sunt nici alții cu totul noi, sunt niște oligarhi mai degrabă dresați de ultimii 20 de ani sub Putin. Vor juca un rol important cu siguranță, dar poate nu ei vor juca rolul cel mai important, ci oamenii din anturajul imediat al lui Putin, care sunt legați și de oligarhie, și de structurile mai degrabă de crimă organizată, și de zona serviciilor secrete din care au ieșit cei mai mulți. Dar ei nu acționează ca emisari ai serviciilor secrete, ai KGB-ului în această luptă politică, ci mai degrabă ca bogătași, un fel de nobilime, de aristocrație care a fost generată de regimul Putin, un fel de coloană vertebrală a regimului de putere al lui Putin.
Între putere și oligarhi Putin a creat această zonă tampon, a noii nobilimi.
A apărut această grupare, care la transferul de putere ar putea să joace un rol mai important, dar nu spun că înlocuiește vechea oligarhie. Spun doar că e mai puternică în anturajul lui Putin. Și mai avem și o grupare liberală, foști prieteni de-ai lui: Ciubais, Kudrin, care e șeful Curții de Conturi, cu care a lucrat din tinerețe. Sunt și oligarhii care au avut de câștigat de pe urma privatizărilor din anii 1990, dar nu mai sunt atât de puternici cum erau pe vremea lui Elțîn și este și această nobilime, există o carte care îi descrie astfel pe cei care proveneau din fostele servicii secrete, se îmbogățeau peste noapte și deveneau foarte influenți, dar care au ceva din mentalitatea ofițerului de informații, dar nu acționează pentru această cupolă a serviciilor secrete.
Castingul pentru funcțiile astea importante, succesorul lui Elțîn, prim-ministrul, nu e făcut de echivalentul SRI-ului. În România, serviciile sunt mai implicate în tipul acesta de casting pentru funcții decât în Rusia. În Rusia decizia e politică, serviciile nu și-ar permite să meargă până la nivelul ăsta.
Castingul nu se face la vedere...
Mai la vedere se face castingul în Rusia decât în România, e mult mai clar acolo. Eu de pildă am lucrări despre capitalismul rusesc, înțeleg mai bine cum funcționează acolo decât înțeleg aici. E mult mai ușor să explic apariția unor oameni în funcții la Moscova decât apariția și niște cariere politice din România.
În acest context, are Putin idee ce să facă cu Alexei Navalnîi, pentru a nu periclita procesul acesta de transfer de putere? Poate să întindă coarda și Navalnîi să aibă soarta lui Boris Nemțov, a lui Magnițki sau e mai prudent?
Sigur, e fundamentală întrebarea, dar nu știu.
Sunt lucruri diferite. Într-un caz e vroba despre un contabil care descoperă cum se fură banii - câți contabili nu vor fi fost uciși în felul ăsta în Rusia ? - dar întâmplarea face ca uciderea lui să fi generat un răspuns peste ocean și introducerea unor sancțiuni.
Nemțov e cu totul altceva.Vina lui, din câte pot eu să înțeleg, e că a participat la discuțiile cu americanii, pentru sancțiuni. Multe persoane au fost introduse pe lista de sancțiuni și în urma explicațiilor lui, de asta ura Kremlinului. În cazul lui Nemțov e mai greu de dovedit conexiunea directă între Putin și ucidere. Acolo s-a pus în scenă o altă piesă, cu cecenii. Evident ajungi la un făptaș, dar nu la cel care a comandat crima.
În cazul lui Navalnîi, e altceva și asta îl pune în lumină, că în biroul de contrainformații rusești ai o unitate specială care se ocupă de uciderea celor care nu sunt de acord cu Putin, s-ar putea constitui în opozanți. Asta mi se pare de-a dreptul incredibil. Există acea echipă, știm unde este localizată, ofițerii care fac parte din echipa de asasinare a opozanților, știm numele altor opozanți uciși de aceeași echipă și felul în care au acționat în cazul lui Navalnîi.
Crima organizată la nivel de stat.
Orice stat în structurile sale are licența pentru a ucide, e dreptul statului, când e amenințat de un terorist, de terorism, de exemplu. În cazul rusesc, lucrurile sunt aberante, nu ai un terorist, ai niște profesori care protestau, îl ai pe Navalnîi, care e un activist anti-corupție și care are pe Youtube două canale pe care transmite. Ce a făcut el, ca să-l ucizi? E neverosimil.
Dar într-un fel e evoluția naturală a unui stat, care-și trimite emisarii în străinătate să ucidă persoane, a început cu uciderea fostului președinte al Ceceniei în zona Golfului prin 2003, după aceea a ajuns la cazul Skripal și alte cazuri pe care nu le cunoaștem. Asta observăm în cazul Rusiei, faptul că Puterea devine tot mai criminală, e un proces de criminalizare a puterii. Comportamentul lui Putin și al anturajului lui ține mai degrabă de acela al băieților de cartier, care ies la bătaie.
Asta înseamnă și că poate să bage și cuțitul, poate să fure și poșeta vecinei.
Tot ce s-a întâmplat în Rusia din 1990 a favorizat asta, când ai structuri care nu mai funcționează, statul se retrage și intră altceva acolo, în acest caz gruparea criminală. Putin ajunge la Putere și ca rezultat al osmozei dintre lumea criminală, serviciile secrete, nomenclatură, oligarhi.
Avem această dispută în jurul vizitei făcute de șeful diplomației europene, domnul Borell, la Moscova. Nu trebuia să meargă sau trebuia să meargă mai pregătit? A căzut într-o capcană lesne de prevăzut.
Nu îmi dau seama dacă a avut vreun obiectiv. Pot să fiu într-un registru dur, să spun: Elita politică europeană e tot mai mediocră, oamenii care aveau ceva de spus au fost înlăturați, pentru niște personalități cenușii. Știm cum se împart funcțiile la Bruxelles.
Noi nu trebuie să exagerăm influența pe care o are Înaltul Reprezentant, e mare, dar nu foarte mare. Cred că rușii mai degrabă vor să puncteze pe plan intern și Rusia „a reușit” să livreze pe plan intern o mare victorie: întrebarea e dacă chiar e victorie ce a reușit Lavrov. Nu aș fi convins, pentru că a reușit să îi enerveze și pe cei care nu erau neapărat conștienți de amenințarea rusească, erau mai degrabă deschiși pentru colaborare. Borell părea a fi liderul acestei grupări, acum ar putea renunța la această atitudine împăciuitoristă.
Vorbește acum despre noi sancțiuni.
Oligarhii ruși credeți că vibrează de plăcere la ideea că intră sau nu intră pe listele americane și europene de sancțiuni? Oamenii ăștia, după Crimeea, aleargă prin lume cu banii, să încerce să îi plaseze dintr-o bancă într-alta, nu mai sunt lăsați să circule. Nu e o mare fericire pentru ei.
E Rusia, oamenii gândesc în alt fel. Pentru ei, Occidentul nu mai e un model de urmat. Fusese un model de urmat, care le câștigase mințile în anii 1980. Uniunea Sovietică s-a prăbușit și pentru că modelul sovietic a eșuat și modelul occidental părea bun de urmat. Or, în acest moment, ei nu mai sunt fascinați de modelul occidental.
Avea Navalnîi vreo șansă, ca Nemțov, să își asigure sprijinul unor oligarhi?
Nu cred că oligarhii vor să joace împotriva lui Putin în acest moment, cei care au încercat să joace împotriva lui și a lui Elțîn în 1999 au plătit scump, au murit, au dispărut în condiții stranii. Depinde de sancțiuni, de sănătatea lui Putin, de ce se va întâmpla în această vară, înțeleg că Putin va scoate o sumă mare de bani, să livreze populației un program anti-pandemie.
Și se pare că vaccinul lui Putin are succes.
Rusia nu raportează cazurile și morțile. Moscova s-a mișcat bine, prietenii mei din Moscova îmi spun că într-un fel neașteptat pentru ei, dar e vorba de ce se întâmplă în restul Rusiei, în Sankt Petersburg, unde lucrurile sunt dramatice.
Încă nu s-a decontat pandemia, nici în România, cu atât mai puțin în Rusia, Ucraina, Asia Centrală, Caucaz. Vorbim de pierderi mari de vieți omenești, chiar dacă nu sunt contabilizate.
Eu cred că asistăm la o acumulare a nemulțumirii la baza societățiii, care ar putea duce la explozii neașteptate.