Proteste violente în Rusia: Peste 5.000 de oameni au fost reținuți, inclusiv jurnaliști și soția lui Navalnîi, un record absolut. Şeful diplomaţiei UE critică forțele de ordine (Video)

Proteste violente în Rusia: Peste 5.000 de oameni au fost reținuți, inclusiv jurnaliști și soția lui Navalnîi, un record absolut. Şeful diplomaţiei UE critică forțele de ordine (Video)

Noi proteste au avut loc duminică în numeroase orașe din Rusia, în sprijinul liderului opoziției Alexei Navalnîi. Ca și acum o săptămână, polițiștii au intervenit și au reținut peste 5.000 de oameni, inclusiv jurnaliști, ceea ce reprezintă un record absolut.

Autoritățile s-au pregătit dinainte și au luat mai multe măsuri pentru a împiedica oamenii să participe la protest. La Moscova, au fost închise stațiile de metrou și circulația a fost restricționată. Multe restaurante și magazine din centrul orașului au fost închise și transportul terestru a fost deviat.

Presa a fost amenințată cu blocarea drepturilor de emisie și amenzi uriașe dacă relatează despre numărul protestatarilor sau despre violențele poliției.

O manifestație de susținere a rușilor care protestează în aceste condiții a avut loc și la Ambasada Rusiei la București. Oamenii au adus pancarte cu mesaje prin care cereau eliberarea lui Alexei Navalnîi.

Peste 4.000 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul mitingurilor de săptămâna trecută, poliția recurgând la violențe împotriva manifestanților.

SpotMedia.ro v-a prezentat principalele informații de la protestele de duminică din Rusia:

22.03 - 5.021 de persoane au fost reținute, arată cel mai recent bilanț. Dintre acestea, 1.608 sunt la Moscova și 1.122 sunt la Sankt Petersburg.

21:25 - La Sankt Petersburg a fost reținut un băiat de 16 ani, care a venit la miting într-o uniformă de polițist.

21:12 - Jurnalistul Mihail Zelensky, reținut la Moscova, a fost amendat cu 10 mii de ruble.

21:01 - Un bărbat și-a dat foc după ce s-a stropit cu un lichid inflamabil. Acesta a fost dus la spital.

ADVERTISING

20:56 - Numărul persoanelor reținute în Rusia a ajuns la 4.818, fiind un record absolut.

20:40 - Potrivit unor surse, anchetatorii amenință persoanele reținute în Moscova cu dosar penal și le obligă să le arate telefoanele.

20:17 - Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a deplâns arestările masive din timpul protestelor şi utilizarea disproporţionată a forţei împotriva protestatarilor şi jurnaliştilor.

20:02 - Andrei Pivovarov, directorul executiv al mișcării Rusia Deschisă, este audiat de poliție.

19.42 - Peste 4.500 de persoane au fost reținute, până la această oră. Cele mai multe au fost în Moscova, 1.450.

19:18 - La Moscova și la Sankt Petersburg, unii dintre deținuți urmează să fie judecați chiar azi.

18:50 - Unele persoane aflate în detenție la Moscova se simt rău și a fost chemată o ambulanță.

18:22 - Polițiștii au reținut o tânără care îi filma în timp ce băteau un protestatar.

17:57 - În orașul Celeabinsk au fost deschise două dosare penale: unul pentru blocarea drumurilor și altul pentru implicarea minorilor în proteste.

17:28 - Numărul persoanelor reținute a ajuns la 4.027. Cele mai mult sunt în Moscova - 1.167 iar 862 de persoane au fost reținute la Sankt Petersburg.

17:24 - În apropierea stației de metrou Baumanskaya, oamenii aruncă de la geamuri cu hârtie igienică în polițiști.

17:03 - Politicienii Ilya Yashin și Andrey Pivovarov au fost reținuți și sunt duși la secția de poliție.

16:44 - Cel puțin 3.590 de persoane au fost reținute în mai multe orașe din Rusia. Cele mai multe sunt în Moscova - 1.013, apoi în Sankt Petersburg - 726 și Krasnoyarsk - 194.

ADVERTISING

Potrivit calculelor Sindicatului Jurnaliștilor, 82 de corespondenți au fost reținuți.

16:26 - Și tot în Moscova, polițiștii au pus mai mulți protestatari cu fața la zid iar apoi i-au încătușat.

16:20 - Noi imagini cu protestatari bătuți, la Moscova.

15:58 - La Sankt Petersburg, mai mulți polițiști au bătut cu bastoanele un protestatar întins pe zăpadă.

15:47 - Între timp, la Moscova polițiștii continuă se rețină protestatari. Aceștia sunt culcați la pământ și încătușați.

15:41 - Forțele de ordine s-au aliniat într-un număr impresionant în fața fața Teatrului Tineretului din Sankt Petersburg, dar protestatarii au plecat de acolo.

15:26 - Și la Sankt Petersburg protestele devin violente. În fața Teatrului Tineretului, un bărbat inconștient a fost târât într-un autobuz al poliției.

15:09 - Poliția a pus un bărbat cu fața în jos, în zăpadă, la Moscova.

15:06 - La Moscova protestele devin violente. Manifestanții aruncă cu bulgări de zăpadă în forțele de ordine.

15:00 - În St Petersburg a fost arestată jurnalista Artem Mazanov, de la TJournal.

14:51 - În Sankt Petersburg, poliția încearcă să intimideze protestatarii, bătând în scuturi. Oamenii nu se urnesc, însă, ci bat din palme în același timp.

14:36 - Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnia, a fost din nou arestată, la Moscova. Ea fusese reținută cam pe la aceeași oră și la protestele de sâmbăta trecută.

14:28 - Poliția din Moscova susține că doar 2.000 de persoane cu tot cu jurnaliști, cameramani și fotografi, au participat la protestele din oraș. Însă doar în fața închisorii Matrosskaya Tishina, unde e încarcerat Navalnîi, imaginile arată că cifrele poliției nu reflectă realitatea.

У «Матросской тишины»

14:26 - În Kaliningrad, protestatarii au încercat să le ofere flori polițiștilor, dar se pare că aceștia nu au fost foarte receptivi.

14:21 - Deja au fost arestate peste 2.000 de persoane. Sâmbăta trecută la ora asta abia fuseseră arestate câteva sute de persoane.

ADVERTISING

Dintre cei 2.000 de arestați, 456 sunt în Moscova, 200 în St. Petersburg, 194 în Krasnoiarsk, 129 în Vladivostok și 103 în Novosibrisk.

14:16 - Elena Kostyuchenko, corespondent al Novaya Gazeta, a fost reținută la Soci. Ea a fost eliberată după câteva ore.

14:13 - În Sankt Petersburg, protestatarii au scandat ”Noi avem puterea aici”.

14:06 - În Moscova, protestatarii au scandat ”Aqua Disco!”, făcând referire la palatul despre care Navalnîi spune că îi aparține lui Putin.

13:52 - Noul șef al diplomației americane, Antony Blinken, a reacționat pe Twitter la evenimentele din Rusia, anunțând că ”SUA condamnă tacticile dure folosite de împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor”.

”Cerem din nou Rusiei să elibereze cetățenii arestați în timp ce își exercitau drepturile, inclusiv pe Alexei Navalnîi”, a mai scris Blinken.

13:44 - Există mai multe informații că jurnaliști au fost de asemenea arestați, deși purtau veste pe care scria ”press”.

13:28 - În Sankt Petersburg poliția continuă să aresteze oameni și folosește forța. În imagini se vede cum polițiștii folosesc un pistol taser cu electroșoc împotriva unui protestatar.

13:07 - La Ambasada Rusiei la București are lc un protest pentru eliberarea lui Navalnîi.

protest-ambasada-rusia
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
protest-ambasada-rusia-free-navalnii
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

12:06 - În ciuda restricțiilor, oamenii se strang în număr mare și la Moscova. Poliția a început deja să facă arestări.

12:04 - OVD Info anunță că numărul arestărilor de duminică e de peste 650 de persoane.

12:02 - În Kursk, polițiști în civil s-au infiltrat printre protestatari. Au fost surprinși târând pur și simplu oameni în dubă.

12:00 - Oamenii s-au strans în număr mare în St. Petersburg. Poliția cere întăriri.

11:54 - Roskomnadzor, serviciul federal pentru controlul în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă din Rusia, amenință publicațiile cu amenzi și oprit drepturile de difuzare, dacă transmit informații despre numărul participanților la proteste sau violențe comise de forțele de ordine.

11:48 - Poliția a făcut arestări și în Arkhangelsk.

11:12 - Imagini de la protestul din Ulianovsk.

10:51 - La Novosibirsk, al treilea oraş al ţării, organizaţia lui Navalnîi a estimat la ”aproape 10.000” numărul protestatarilor.

10:46 - Potrivit ONG-ului specializat OVD Info, cel puţin 261 de persoane au fost reţinute de poliţie în 25 de oraşe.

10:32 - La Vladivostok în jur de 12 oameni au ieșit în stradă, scandând ”Rusia mea e în închisoare”.

”Sunt puţin oameni de data aceasta pentru că poliţia şi trupele antirevoltă au blocat din timp piaţa. Dar, după cum vedeţi, nimănui nu-i e teamă”, a spus pentru AFP Andrei, un manifestant în vârstă de 25 de ani.

10:29 - În Extremul Orient şi în Siberia au avut loc adunări în mai multe oraşe, precum Omsk, Vladivostok, Habarosvk, Novosibirsk şi Tomsk.

08:40 - La Moscova, au fost închise stațiile de metrou și circulația a fost restricționată, în încercarea de a împiedica oamenii să ajungă la protest.

Multe restaurante și magazine din centrul orașului au fost închise și transportul terestru va fi deviat, potrivit BBC.

Arestarea lui Navalnîi a dus la proteste fără precedent în Rusia

Navalnîi a fost închis la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat după ce a fost otrăvit anul trecut.

El a fost arestat pe 17 ianuarie pentru că nu a respectat o pedeapsă cu suspendare. Autoritățile ruse spun că trebuia să se prezinte regulat la poliție în condițiile unei sentințe cu suspendare.

Navalnîi a denunțat reținerea sa ca fiind ilegală, spunând că autoritățile știau că este tratat la Berlin pentru otrăvirea cu Noviciok, care a avut loc în Rusia în august anul trecut.

Un număr de apropiați ai lui Navalnîi au fost reținuți de săptămâna trecută și alții, inclusiv fratele său și activistul Pussy Riot, Maria Alyokhina, au fost arestați la domiciliu.

Editorul șef al unui site web rus specializat în drepturile omului, Serghei Smirnov, a fost, de asemenea, arestat sâmbătă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇