Proteste ample în toată Rusia, după arestarea lui Navalnîi. Poliția a reținut peste 2.500 de oameni, inclusiv soția opozantului, și a recurs la violențe (Video)

Proteste ample în toată Rusia, după arestarea lui Navalnîi. Poliția a reținut peste 2.500 de oameni, inclusiv soția opozantului, și a recurs la violențe (Video)

Proteste ample au loc sâmbătă în numeroase orașe din Rusia, față de decizia autorităților de la Moscova de a-l aresta pe Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin.

La Moscova s-au strâns în jur de 40.000 de oameni, iar poliția a intervenit în forță și a arestat sute de oameni, inclusiv pe soția lui Navalnîi, Iulia Navalnîia.

Mii de oameni sunt strânși și în alte oraşele Rusiei, chiar şi în Siberia, unde sunt -50 de grade. În toată țara forțele de ordine au intervenit, astfel că numărul celor arestați se ridică la peste 2.500.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și bastoanele pentru a-i dispersa pe manifestanți, care, însă, rezistă fermi. Protestere de susținere au loc și în Crimeea, Cehia sau Polonia.

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, după ce a fost otrăvit cu o substanță din gama noviciok. Săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele momente de la protestele din Rusia:

21:57 - Majoritatea protestatarilor s-au retras de pe străzi, dar promit că vor reveni și vor continua să lupte împotriva abuzurilor.

21:42 - Bilanțul arestărilor de sâmbătă a depășit 2.500.

20:44 - Numărul celor arestați a ajuns acum la peste 2.300, dintre care peste 900 în Moscova și peste 330 în Sankt-Petersburg.

20:36 - Autoritățile ruse au anunțat că toți minorii care au fost reținuți astăzi la proteste au fost eliberați.

20:20 - Protestele continuă în apropiere de închisoarea în care e ținut Alexei Navalnîi. Forțele de ordine intervin violent, încercând să disperseze manifestanții.

19:31 - Peste 40 de poliţişti au fost răniţi, informează agenţia de ştiri rusă Tass. Rănile suferite sunt minore şi nu au necesitat spitalizare. Potrivit agenţiei Ria Novosti, protestatarii au aruncat cu bulgări în oamenii legi, iar trei poliţişti au fost acoperiţi cu vopsea. 

ADVERTISING

19:17 - Reuters estimează că la Moscova au ieșit în stradă peste 40.000 de protestatari.

19:00 - Cifra celor arestați a depășit 2.000 în întreaga Rusie. La Moscova, noi arestări au fost făcute și între cei care protestau lângă închisoarea Matrosskaya Tishina, acolo unde e închis Navalnîi.

Задержания возле Матросской тишины

18:55 - Atacul forțelor speciale Omon asupra unor manifestanți în Piața Pușkin, Moscova.

18:29 - Se pare că rușii au importat costumația ”bizon” pentru proteste din SUA.

18:10 - O primă reacție externă vine de la Marea Britanie.

"Suntem profund preocupaţi de reţinerea protestarilor paşnici şi continuăm să monitorizăm situaţia îndeaproape. Îndemnăm guvernul rus să respecte şi să se conformeze cu angajamentele sale internaţionale în materie de respectare a drepturilor omului şi să-i elibereze pe cetăţenii reţinuţi în timpul demonstraţiilor paşnice", a transmis Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

18:08 - Numărul celor reținuți la protestele din Rusia se ridică deja la peste 1.600, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de organizaţia OVD-Info.

18:02 - De la Moscova apar imagini cu polițiști care atacă un protestatar, îl pun la pământ și i se urcă pe gât, amintind de tragicul caz al lui George Floyd.

18:00 - Și protestul din Sankt-Peterburg este unul amplu. Oamenii au pornit în marș și scandează ”Putin e un hoț!”.

17:56 - Proteste de susținere cu sute de oameni au loc și în Crimeea, Polonia și Cehia.

ADVERTISING

17:52 - La Moscova forțele de ordine folosesc gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa marile bulevarde.

17:47 - În fața bastoanelor forțelor speciale, protestatarii răspund cu ... bulgări.

17:25 - Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a "itinerariilor" manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP.

"Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?", a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, "colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia", adresa MAE rus.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

16:51 - Ignorând total protestele, președintele Vladimir Putin a transmis însă un mesaj de condoleanțe pentru Larry King, legendarul jurnalist care a murit sâmbătă dimineață. Emisiunea lui King era difuzată și pe Russia Today.

16:35 - Numărul celor reținuți la protestele din Rusia se ridică deja la peste 1.000, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de organizaţia OVD-Info.

16:18 - La Moscova, brutalitatea poliției este șocantă.

16:13 - Protest cu perii de curățat toaleta. Amintim că protestul a fost inițiat de Navalnîi printr-un video în care face dezvăluiri despre un palat pe care Vladimir Putin îl deține. În filmuleț Navalnîi a spus că o perie de toaletă din vilă a costa 700 de dolari.

Дворец для Путина. История самой большой взятки

15:55 - Imagini greu de privit vin de la Moscova, unde protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine. Polițiștii au început să lovească cu brutalitate în oameni.

De cealaltă parte, se încearcă pe canalele apropiate Kremlinului, sunt postate imagini în care se susține că susținătorii lui Navalnîi folosesc copii pentru a provoca poliția să recurgă la violențe. E un discurs pe care ni-l amintim și noi de la protestele pentru Justiție.

15:50 - Poliția deja nu mai ține cont de nimic. După cum se vede în imaginile transmise de jurnalista Hanna Liubakova din Belarus, la Moscova a fost arestat inclusiv un copil.

15:44 - În Vladivostok fortețe de ordine au recurs la violențe.

15:33 - Iată cum arată un protest la -50 de grade.

15:27 - Lyubov Sobol, avocata lui Navalnîi, a fost pur și simplu luată pe sus de polițiști când dădea un interviu.

14:58 - Poliţia rusă a reţinut-o sâmbătă pe Iulia Navalnîia - soţia principalului opozant al Kremlinului. Anunțul a fost făcut chiar de ea, pe contul de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei, transmite Reuters.

ADVERTISING

Potrivit agenţiei de presă britanice, care citează organizaţia neguvernamentală OVD-Info, ce ţine evidenţa numărului de arestări la proteste, poliţia rusă a reţinut 863 de persoane la mitingurile pro-Navalnîi din întreaga Rusie.

14:38 - Câteva mii de manifestanţi - 4.000, potrivit Ministerului de Interne rus, cel puţin 10.000, potrivit estimărilor Reuters - au sfidat interdicţia autorităţilor de a se reuni şi s-au strâns la Moscova pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

"Rusia va fi liberă", "Putin e un asasin", scanda mulţimea compactă, reunită în piaţa Puşkin din centrul Moscovei, relatează AFP.

Peste 350 de persoane au fost arestate în întreaga Rusie.

14:10 - Câteva sute de persoane s-au adunat la Moscova, cu circa o oră înainte de începerea oficială a mitingului.

Un reporter Reuters a relatat că a văzut poliţişti care au reţinut 11 persoane şi că arestările continuau.

14:04 - Din Moscova la Vladivostok, echipa lui Navalnîi a difuzat apeluri la proteste în 65 de oraşe ruse.

Iar oamenii au răspuns, dar la fel și poliția. Până la ora 14:00 (ora României), poliţia a arestat 238 de persoane la mitinguri din întreaga Rusie, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, care ţine evidenţa numărului de arestări la proteste.

13:45 - Pe măsură ce tot mai mulți ruși ies în stradă, poliţia moscovită a promis "să reprime fără întârziere" orice adunare neautorizată, iar primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

13:37 - Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk.

Circa 50 de protestatari au fost arestaţi în 10 oraşe ruseşti în jurul orei 06:30 GMT, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestaţii.

Citește mai multe despre arestarea lui Navalnîi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇