Parlamentul European le-a cerut joi statelor membre să îi sancţioneze pe responsabilii ruşi implicaţi în arestarea opozantului Aleksei Navalnîi la Moscova şi pe oligarhii apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.
Eurodeputaţii au formulat aceste solicitări într-o rezoluţie adoptată cu 581 de voturi ‘pentru’, 50 ‘împotrivă’ şi 44 de abţineri şi vor ca poziţia lor să fie luată în considerare de miniştrii de externe din UE la reuniunea lor prin videoconferinţă de luni.
Uniunea Europeană a cerut imediat eliberarea imediată a opozantului, relatează AFP.
Navalnîi, de unul singur împotriva Kremlinului
Rezoluţia cere sancţionarea "oligarhilor ruşi având legături cu regimul, membrii cercului de apropiaţi ai preşedintelui Putin şi propagandiştii activi în media care deţin active în UE sau care pot să călătorească liber în prezent".
Aleksei Navalnîi le-a recomandat statelor europene să "îi lovească la portofel pe oligarhii apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin pentru a fi credibile în sancţiunile lor", într-un interviu prin videoconferinţă cu Parlamentul European în noiembrie.
Rezoluţia preconizează de asemenea adoptarea de măsuri restrictive suplimentare în cadrul regimului global de sancţiuni al UE în materie de drepturile omului. Eurodeputaţii cer de asemenea încetarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania.
Aceste cereri au fost formulate marţi în cursul unei dezbateri cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în timpul sesiunii plenare organizate în sistem videoconferinţă la sediul PE din Bruxelles.
Aleksei Navalnîi a fost reținut de autorități la revenirea în Rusia (Video)
Josep Borrell le-a reamintit eurodeputaţilor că "adoptarea de sancţiuni necesită unanimitatea statelor membre" şi că, din moment ce Nord Stream 2 este "un proiect privat, este imposibilă împiedicarea realizării sale dacă Germania îşi dă acordul".
În vârstă de 44 de ani, Aleksei Navalnîi îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa în august prin intermediul unui agent neurotoxic militar de tip Novicioc, lucru negat de Moscova.
Îngrijit în Germania, Navalnîi s-a întors duminică la Moscova după cinci luni de convalescenţă şi a fost reţinut şi plasat în detenţie imediat ce a ajuns în Rusia.
Opozantul a făcut apel la manifestaţii împotriva puterii. El a distribuit marţi o anchetă asupra proprietăţii imense şi fastuoase de care beneficiază, în opinia sa, preşedintele Vladimir Putin, la malul Mării Negre, şi a cărei construcţie ar fi costat peste un miliard de euro.