Condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi nu este neapărat o surpriză din partea Kremlinului, însă experții susțin că evoluția lucrurilor depinde de amploarea protestelor de susținere a liderului Opoziției, de deciziile luate de Vest în ceea ce privește eventuale sancțiuni, dar și de modul în care Kremlinul va decide să răspundă la nemulțumirile tot mai mari din rândul populației ruse.
Navalnîi, considerat unul dintre cei mai vehemenți critici la adresa lui Putin, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare joi. În apărarea sa, Navalnîi a expus un discurs prin care acuza că decizia arestării este motivată exclusiv politc.
Rușii au ieșit în stradă încă de la jumătatea lunii ianuarie, dar și marți în fața tribunalului în care a fost judecat liderul Opoziției.
Rusia, vizată de sacțiuni
Senatorul american Mitt Romney a lăsat de înțeles că pe Rusia o așteaptă mult mai multe sancțiuni, pe lângă cele impuse de statele din vest din cauza anexării Crimeei în 2014 dar și pentru implicarea în alegerile americane în 2016.
Și experții în piețe emergente spun că se așteaptă la noi sancțiuni.
”S-ar putea să nu le vedem (sancțiunile - n.red) săptămâna aceasta, ar putea dura săptămâni sau chiar luni, dar cred că vom fi surprinși de anvergura lor”, spune Timothy Ash, senior emerging markets strategist la Bluebay Asset Management pentru CNBC.
”În astfel de cazuri abordarea nu va fi pas cu pas, ci una de ansamblu. Vom vedea o abordare holistică pentru a răspunde amenințărilor pe care le aduce Rusia. Iar asta înseamnă o lovitură puternică pentru Rusia, pentru a-i demonstra lui Putin că știm ce face, că știm că nu înțelege altfel decât cu forța, așa că asta i se va oferi”, spune el.
De asemenea, el se așteaptă la o abordare susținută pentru a da înapoi campania ofensivă pe care Putin o duce împotriva democrațiilor din vest bazate pe economia de piață.
Statele Unite, Germania și Franța sunt doar câteva state din Occident care au condamnat violența împotriva protestatarilor și au solicitat eliberarea imediată a lui Navalnîi.
Rusia se apără
Rusia a respins critica, apărând răspunsul poliției și acuzând țările occidentale că aplică dublul standard.
”În ceea ce privește evenimentele care se petrec în Rusia, nu doar în ceea ce privește cazul Navalnîi, relatările occidentale sunt selective și subiective”, a spus miercuri ministrul rus de externe Sergei Lavrov într-o conferință de presă, potrivit agenției TASS.
”Isteria despre care am auzit că a cuprins Occidentul cu privire la procesul lui Navalnîi este exagerată”, a adăugat acesta.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că poliția a avut motive să folosească forța pentru a înăbuși protestele susținătorilor lui Navalnîi în fața tribunalului din Moscova unde a avut loc audierea liderului Opoziției.
Potrivit aceluiași oficial rus, îndemnul aliaților lui Navalnîi ca rușii să iasă în stradă după condamnarea la închisoare de marți se încadrează la ”instigare”, scrie și Reuters.
Peste 1.400 de protestatari au fost arestați în zece orașe din Rusia, marți, potrivit organismului de monitorizare OVS-Info.
Vor mai fi proteste după arestarea lui Navalnîi?
Deși nu se știe care va fi amploarea sancțiunilor din partea Vestului împotriva Rusiei, acestea au mari șanse să dea avânt protestelor pro-Navalnîi în țară, asta dacă poporul va putea rezista opresiunii forțelor de ordine până atunci.
Daragh McDowell, analist de risc al pieței din Rusia pentru compania Verisk Maplecroft, a declarat că trimiterea la închisoare a lui Navalnîi va constitui ”o lovitură majoră pentru Opoziție, care și-a pierdut unul dintre cei mai eficienți organizatori și comunicatori”.
Mișcarea a fost înăbușită și mai mult, odată cu arestarea și condamnarea la închisoare a altor membri ai organizației sale naționale, spune specialistul.
Iar posibilitatea ca în Rusia să mai aibă loc proteste de amploarea celor de până acum rămâne încă o necunoscută.
”Întrebarea-cheie este dacă valul actual de proteste determinate de arestarea lui Navalnîi a atins un punct în care se autosusține și continuă, chiar dacă el și echipa lui au fost scoși din peisaj.
Cu siguranță, condamnarea la închisoare va mai genera un val de proteste pe termen scurt, însoțit de o creștere a arestărilor și o sporire a agresivității polițiștilor”, mai spune McDowell.
Domnia lui Putin, într-un punct mort?
Experții cred că cea mai mare îngrijorare a lui Putin în acest moment ar trebui să fie faptul că protestele reflectă de fapt o nemulțumire publică față de conducătorii Rusiei, cu precădere față de corupția și cleptocrația care se reflectă într-o scădere vizibilă a nivelului de trai.
McDowell spune că ”un punct major de îngrijorare pentru Kremlin ar trebui să fie faptul că protestele, deși generate de arestarea lui Navalnîi, sunt mai degrabă rezultatul prelungirii stagnării economice și sociale.
”Protestatarii nu sunt ambiționați atât de programul politic al lui Navalnîi cât de faptul că s-au săturat cu toții de condiția lor socială”, spune el.
În ciuda faptului că, aparent, nu există o alternativă politică la Putin, despre care McDowell spune că nu se află într-un pericol iminent de detronare, ”regimul său politic nu se bazează atât de mult pe susținere activă, cât pe toleranță și acceptare, și se pare că poporul rus și-a cam atins limitele”.
De aceeași părere este și Christover Granville, managing director EMEA la TS Lombard și expert în politici globale. Acesta, însă, avertizează că atât Kremlinul cât și Opoziția se apropie de o fundătură.
”Cauza agitației politice din Rusia este faptul că lunga domnie a lui Vladimir Putin intră în fază terminală. Având în vedere că nu face nimic pentru a dispersa nesiguranța populației, chiar cu costul altor câtorva turbulențe acute pe termen scurt, s-ar putea ca acest final de joc să se prelungească, aducând cu sine o creștere a tensiunii sociale și a polarizării”, spune acesta.
”Baza fiecărei tabere în societatea rusă este solidă, poate prea solidă să permită o victorie ușoară.
Îndepărtarea lui Navalnîi, fie prin asasinare sau încarcerare, nu a fost o soluție bună, pentru ca mișcarea a antrenat în luptă o nouă generație.
Baza taberei lui Putin, încă majoritară, este în același timp consolidată de temeri raționale în fața unei eventuale instabilități”, mai spune expertul.
O.D.