Consiliul NATO-Rusia, fără rezultat. Stoltenberg le-a făcut rușilor o propunere, acum așteaptă răspuns

Consiliul NATO-Rusia, fără rezultat. Stoltenberg le-a făcut rușilor o propunere, acum așteaptă răspuns

Există „diferenţe majore” în privinţa securităţii Europei, între statele membre NATO și Rusia, dar cele două părți rămân deschise dialogului, anunţă miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia, la Bruxelles.

”Discuţia nu a fost uşoară. Schimburile au fost directe cu privire la situaţia din Ucraina, iar diferențe majore s-au constatat pe tema securității Europei”, a anunţat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni de peste trei ore, la sediul NATO, cu adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşenko.

Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ajunge la un acord politic cu Rusia”, a subliniat Stoltenberg.

O agendă în vederea unor noi reuniuni urmează să fie convenită, a anunţat el.

„Este deosebit de important să ne întâlnim atunci când tensiunile sunt mari”, consideră Stoltenberg.

Secretarul general ala NATO insistă, însă, asupra respectării suveranităţii oricărui stat şi asupra libertăţii oricărui stat de a adera la NATO.

Nu va exista niciun compromis cu privire la suveranitatea statelor”, a subliniat el.

„Extinderea NATO nu a fost niciodată agresivă. Fiecare ţară care a ales să adere la NATO a făcut acest lucru în mod liber”, a insistat el.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni s-au întâlnit miercuri cu Moscova, la sediul NATO, pentru a dezamorsa riscul unui nou război în Ucraina, după ce Rusia şi-a consolidat prezenţa militară la frontiera cu Ucraina.

Rusia a fost reprezentată de către adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko.

Aceasta este prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia din 2019.

Jens Stoltenberg a avertizat Rusia că orice folosire a forţei împotriva Ucrainei ar reprezenta o greşeală politică gravă şi că Moscova va plăti scump acest lucru, scrie Reuters.

El a reiterat că numai Ucraina şi NATO pot decide dacă Ucraina aderă la Alianţă.

Însă NATO este pregătită să continue negocieri cu Moscova privind controlul armamentului şi desfăşurarea unor rachete, a anunţat el

Rusia a cerut să revină după o vreme cu un răspuns la această propunere, a precizat el.

Aleksandr Gruşko urma să se exprime ulterior.

Declaraţile secretarului general al NATO arată că nu s-au înregistrat progrese la această reuniune a Consilului NATO-Rusia, la două zile după ce reprezentanţi americani şi ruşi s-au întâlnit la Geneva pentru a-şi apropia poziţiile, fără succes.

Rusia acuză Occidentul de faptul că nu înțelege urgenţa revendicărilor sale şi subliniază că nu vrea ca negocieri în acest sens să treneze la nesfârşit.

Moscova susţine că aderarea la NATO a 16 state, după Războiul Rece - inclusiv a unui grup mare de foste ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est - reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ruse şi că este necesar să impună „linii roşii” pentru a se apăra.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇