Scutul antirachetă din România nu poate fi subiect de negociere între NATO și Rusia

Scutul antirachetă din România nu poate fi subiect de negociere între NATO și Rusia

Scutul antirachetă din România, de la Deveselu, este doar pentru apărare, el nu poate fi folosit ca armă de atac împotriva Rusiei, deci nu se poate afla pe lista negocierilor dintre NATO și Moscova privind controlul armamentului, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

El a declarat că alianţa vestică vrea să continue discuţiile cu Rusia despre controlul armamentelor, transparenţa exerciţiilor militare, dezarmarea şi neproliferarea. Întrebat dacă și scutul de la Deveselu poate intra în discuţie, Geoană a răspuns negativ.

„Partea rusă a ridicat în repetate rânduri, neîntemeiat, preocupări cu privire la destinaţia şi sensul prezenţei acestor instalaţii defensive pe teritoriul României şi al Poloniei. Am repetat şi astăzi prin vocea dnei (Wendy) Sherman (adjuncta secretarului de stat american – n.red.), am spus-o şi noi la nivelul NATO, o spun şi oficialii români şi polonezi, aceste forme de apărare antirachetă pe teritoriul României şi Poloniei sunt pur defensive, nu sunt intenţionate şi nu pot opera ca arme ofensive împotriva Federaţiei Ruse şi de aceea ele nu vor putea face parte dintr-un astfel de potenţial acord”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

ADVERTISING

El a subliniat că acesta este de fapt un „non-subiect” folosit de propaganda Rusă, iar „aceste facilităţi vor continua să opereze pe teritoriul aliat”.

Pe de altă parte, a spus Geoană, există „o mobilizare importantă de rachete de diverse capabilităţi, inclusiv de ultimă generaţie din partea Federaţiei Ruse, în apropierea teritoriului NATO, acest lucru este un subiect de preocupare pentru noi”, care va fi discutat și la nivelul OSCE.

În privința manevrelor militare, Mircea Geoană spune că NATO așteaptă mai multă deschidere și transparență, chiar și în cazul exerciţiilor rapide (snap exercices) pregătite de Rusia.

ADVERTISING

„Din partea noastră, orice exerciţiu NATO a fost extrem de transparent. Am anunţat şi partea rusă, am anunţat şi la OSCE, pentru că există obligaţia de a anunţa la OSCE astfel de exerciţii care depăşesc un număr de militari, am fost şi suntem foarte transparenţi. Încurajăm Federaţia Rusă să dea dovadă de reciprocitate şi să fie foarte transparentă în aceste zonă”, a afirmat Mircea Geoană.

Discuțiile din a doua rundă a consiliului NATO-Rusia, de miercuri, s-au încheiat fără niciun rezultat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇