Școlile rămân deschise indiferent de rata de incidență. Teste rapide de salivă pentru elevi și profesori - decizie CNSU

Școlile rămân deschise indiferent de rata de incidență. Teste rapide de salivă pentru elevi și profesori - decizie CNSU

Școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de incidență la care se ajunge în localitate, iar elevii și profesorii vor fi verificați periodic cu teste de salivă, potrivit ultimei decizii CNSU. Cei care refuză testarea vor fi trimiși acasă și vor trece în sistemul online.

Copilul netestat rămâne în online„, a precizat premierul Florin Cîțu, joi seară. ”Dacă cineva nu vrea să-şi testeze copilul la şcoală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să-l testeze„, a mai spus el.

Este vorba despre primele două articole din hotărârea nr. 76 din 30.09.2021 a CNSU, care spun că:

ADVERTISING

Art.1 - (1) Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul:

a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;

ADVERTISING


b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;

Art.2 - (1) Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

ADVERTISING

(2) Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piața Uniunii Europene cu respectarea cerințelor de reglementare aplicabile și să comunice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate aceste cerințe de reglementare, precum și cerințele minime de performanță necesar a fi îndeplinite.

Aici puteți consulta și documentele în original:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇