Rafila: Dacă vor fi cazuri multe de Covid care vor duce la blocarea spitalelor, închidem şcolile temporar

Rafila: Dacă vor fi cazuri multe de Covid care vor duce la blocarea spitalelor, închidem şcolile temporar

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că, dacă vor fi cazuri multe de Covid în perioada următoare care vor duce la blocarea unităţilor medicale, poate fi luată o măsură temporară de închidere a şcolilor.

Însă, dacă vor fi cazuri multe de Covid, dar puţini pacienţi care ajung în spitale, atunci nu este motiv de întrerupere a activităţii şcolare.

“Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi, şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat.

Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a precizat Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu.

El a menţionat că este pentru menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, dar nu cu orice preţ.

“Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară.

Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore.

Aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta: au fost cazuri în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile, când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a transmis ministrul Sănătăţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇