Octavian Jurma, previziuni sumbre după ce școlile s-au deschis la trei zile după Revelion: Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă, nu puteau alege mai bine

Octavian Jurma, previziuni sumbre după ce școlile s-au deschis la trei zile după Revelion: Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă, nu puteau alege mai bine

Școlile s-au redeschis, luni, în format fizic, la trei zile după Revelion. ”Exact timpul mediu de incubație pentru cazurile de Omicron”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care califică decizia deschiderii școlilor drept una ”dezolantă”.

”Astfel dupa ce petrecerile și minivacanța de Revelion au răspândit Omicron în toate orașele din România, scolile vor asigura raspândirea Omicron în toate familiile care au copii la școală in România, iar părinții și bunicii acestor copii le vor răspândi la birou sau în biserici și celor care nu [mai] au copii în școli.

Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă și demolarea controlată a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atât de corect pentru a asigura o explozie de cazuri”, spune el.

ADVERTISING

Medicul a prezentat în urmă cu o săptămână un scenariu optimist care anunța debutul vizibil al valului 5-Omicron în a doua săptămână din ianuarie, dar ultimele calcule arată că el a debutat mai rapid.

”Din păcate, valul 5-Omicron a debutat deja la 3 zile, după petrecerile de Crăciun, în 27 decembrie 2021 și va fi puternic accelerat de cuplarea relaxării de Revelion cu deschiderea prematură a școlilor în format fizic.

Pentru a simplifica calculele în perioada următoare, putem considera debutul oficial al valului 5-Omicron in data de 1 ianuarie 2022”, susţine Octavian Jurma.

Debutul valului confirmă și prognoza că Omicron va deveni dominantă până la finalul acestei săptămâni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Mă aștept ca raportul VOC de marți să confirme acest lucru, dar avem deja și raportul Medlife care arată o pondere medie de 35% a cazurilor de Omicron. Nu am nici o îndoială că Omicron are deja o pondere de 50% din numărul de cazuri diagnosticate”, spune cercetătorul.

Potrivit lui Octavian Jurma, creșterea de săptămâna trecută a fost încă temperată de ponderea importantă a numărului de cazuri Delta, care reprezintă 50% din cazurile noi.

”Omicron va forța valul în regim turbo și mă astept să terminăm saptamâna la peste 2.500 de cazuri pe zi”, afirmă Jurma.

Valul 5 începe mai repede

Cercetătorul spune că debutul valului 5 a venit mai repede tocmai din cauza măsurilor de relaxare, a abandonării certificatului verde și a deschiderii școlilor ”în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic”.

ADVERTISING

El consideră că deschiderea școlilor este de departe cea mai irațională dintre decizii, subliniind că ar fi fost important ca școala să fie online încă două săptămâni până va fi permisă vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani de către părinții care vor să-i trimită la școală în siguranță.

Riscuri pentru sănătatea copiilor

”Din nefericire, creșterea spitalizării în rândul copiilor, chiar dacă nu va fi însoțită și de o creștere a deceselor, duce la creștere exponențială a riscului de long-covid”, spune Jurma.

El îi sfătuiește pe părinți să evite infectarea ”când suntem atât de aproape de posibilitatea de a ne vaccina și copiii între 5 și 11 ani”.

Cand vine vorba de copii, ”filozofia cea mai sigura (mai ales in timpul valului) este: mai bine sa regret ca am fost exagerat decat sa regret că nu am fost exagerat”.

El evidențiază și lucrurile bune care pot face prezenta fizică mai puțin riscantă pentru elevi și profesori:

  • obligativitatea măștii, despre care ”știm sigur ca ofera o protectie foarte buna mai ales în cazul măștilor FFP2/FFP3”.
  • testarea saptamânală: ”testele de saliva pot fi chiar mai utile in cazul Omicron ca cele nazale.”
  • copiii între 12 si 18 ani se pot vaccina cu acordul parinților
  • copiii între 5 si 11 ani se vor putea vaccina în curând cu acordul părinților

Sub 5 ani, ”cel mai important factor de protecție pentru copii sunt parinții și anturajul imediat", iar soluţia este vaccinarea, preferabil cu booster, iar "în timpul valului 5-Omicron rugați vizitatorii să poarte masca FFP2/N95 în preajma copilului (plimbarea in parc in aer liber ramane sigura)”, spune el.

Octavian Jurma își întărește recomandarea de a evita școala în prima săptamână, cand se vor dezvolta cazurile venite din vacanţă.

”Am văzut si in valul 4-Delta că şcolile se vor închide oricum. Dacă nu le inchidem noi ca să protejăm sănătatea copiilor și profesorilor, le va închide valul pandemic tocmai pentru că va îmbolnavi rapid toate școlile din mediul urban”, prevede medicul.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇