Ce mască să porţi – şi ce mască să nu porţi – pentru a te proteja de varianta Omicron

Ce mască să porţi – şi ce mască să nu porţi – pentru a te proteja de varianta Omicron

Masca purtată corespunzător rămâne una dintre cele mai eficiente metode de a ne proteja de infectarea cu noul coronavirus, dar, pe măsură ce varianta Omicron continuă să se răspândească, este nevoie să reevaluăm ce fel mască de protecţie purtăm, atrag atenţia experţii.

Mai ales dacă în prezent purtăm o mască din material textil.

“Măştile textile sunt puţin mai mult decât nişte ornamente faciale. Nu au ce cauta în contexul variantei Omicron. Asta spun oamenii de ştiinţă şi autorităţile din domeniul sănătăţii publice de luni de zile”, declară analistul CNN pe chestiuni medicale Leana Wen.

ADVERTISING

Pentru o protecţie eficientă ar trebui să purtăm cel puţin măşti chirurgicale cu trei pliuri. Peste o astfel de mască putem purta şi o mască textilă, însă nu doar masca textilă de una singură. În mod ideal, în spaţiile aglomerate ar trebui să purtăm măşti din clasa KN95 sau N95, mai spune Wen. Atât prin forma lor, cât şi prin materialele din care sunt făcute, acestea reuşesc într-o mai mare măsură să împiedice pătrunderea particulelor minuscule care pot conţine virusul în gura şi nasul utilizatorului.

ADVERTISING

În prezent, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă evitarea măştilor N95 în favoarea măştilor din material textil lavabil cu cel puţin două straturi, ceea ce Wen consideră o “greşeală majoră”. În primele luni ale pandemiei, publicul larg a fost descurajat să achiziţioneze măşti N95, în condiţiile în care personalul medical se confrunta cu lipsuri pe partea de echipamente personale de protecţie, însă există acum stocuri suficiente din aceste măşti, susţine analistul.

ADVERTISING

Reprezentanţii CDC nu le-au oferit jurnalistilor CNN un răspuns cu privire la motivele din spatele recomandărilor actuale privind măştile de protecţie.

Pe de altă parte, ţări precum Germania şi Austria şi-au modificat regulile, impunând purtarea în public, în anumite situaţii, cel puţin a unei măşti chirurgicale.  

În timp ce măştile textile pot filtra picături mari de secreții respiratorii, măşti ca N95 pot filtra în plus şi aerosolii sau particulele mici care pot fi încărcate cu virusul cu transmitere pe calea aerului, spune Erin Bromage, profesor de biologie asociat la University of Massachusetts Dartmouth.

“Dacă este nevoie de 1.000 de particule virale pentru a te infecta şi porţi ceva ce reduce această cantitate la jumătate, va dura de două ori mai mult să ajungi la cele 1.000 de particule”, explică Bromage. Dacă porţi o mască cu o eficienţă de 90 la sută sau mai mult, cum este masca N95, vei fi protejat desigur mai mult timp atunci când te afli în preajma unei persoane infectate.

“Dacă nu ai decât o mască textilă, tot este mai bine decât nimic. Dar nu eşti bine protejat şi ar trebui să ştii că nu eşti bine protejat. Şi, prin urmare, dacă mergi într-un loc aglomerat închis şi nu ai decât o mască textilă, nu te duce”, recomandă Wen.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇