Cum explică Poliția din Sibiu de ce nu i-a amendat pe Klaus și Carmen Iohannis, pentru că n-au purtat mască

Cum explică Poliția din Sibiu de ce nu i-a amendat pe Klaus și Carmen Iohannis, pentru că n-au purtat mască
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sibianul care i-a reclamat pe Klaus şi Carmen Iohannis că nu au purtat mască de protecţie la ieşirea de la un eveniment care a avut loc în Biserica Evanghelică din Sibiu a primit răspuns de la Poliţie. Însă acest răspuns este unul evaziv.

Poliţia face referire la un articol din hotărârea Consiliului Județean pentru Situații de Urgență care vorbeşte despre ”activităţi în spaţii publice deschise”, dar nu explică, de fapt, ce înseamnă aceste activiăţi.

”În urma verificărilor efectuate privind petiţia dumneavoastră (...) vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal. Vă informăm că, pe raza municipiului Sibiu, la data de 10.10.2021 erau aplicabile prevederile articolului 2, litera b, din Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu numărul 71 privind prelungirea stării de alertă precum şi pentru aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a contaminării cu virusul SARS-COV-2”, se arată în răspunsul semnat de şeful IPJ Sibiu.  

ADVERTISING

Articolul invocat prevede excepţii de la portul măştii de protecţie în spaţii deschise, iar alineatul face referire la ”persoane care desfăşoară activităţi în spaţiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.  

Nelămurit cu privire la tipul de activităţi la care se referă alineatul, sibianul a solicitat Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu să precizeze exact natura acestora.   

În loc de răspuns concret, şeful Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Sibiu a trimis sibianului o listă cu actele normative care erau în vigoare la data menţionată. 

ADVERTISING

”La data menţionată, la nivelul judeţului Sibiu se aflau în vigoare hotărârea 71 a CJSU, Hotărârea Guvernului 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 şi Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne numărul 847/ 81 din 22.05.2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării”, este răspunsul primit de la CJCCI.  

ADVERTISING

Sibianul a trimis, la începutul lunii noiembrie, Ministerului Afacerilor Interne o plângere care îl vizează pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe soţia acestuia, Carmen. 

Bărbatul reclama că, în 10 octombrie, Klaus şi Carmen Iohannis au participat la Sibiu la redeschiderea Catedralei Evanghelice la finalul unui lung proces de reabilitare, dar, pe stradă, după ce au ieşit din biserică, niciunul nu purta masca de protecţie. 

În Sibiu, masca era obligatorie în acel moment, după ce rata de infectare ajunsese la 8,5 cazuri la mia de locuitori.  

Bărbatul a afirmat, în repetate rânduri, că doreşte ca legea să fie aplicată tuturor, indiferent de statut. 

Val de reacții după ce președintele Klaus Iohannis a fost surprins duminică la Sibiu fără masca de protecție într-un spațiu public, în aer liber. Ieri, incidența cazurilor de COVID ajunsese la 8,5 la mie în municipiu. Iar în aceste condiții, masca trebuia purtată obligatoriu. De altfel, chiar șeful statului a făcut apel la cetățeni cu doar câteva zile în urmă să poarte masca de protecție tot timpul. https://bit.ly/3Bye6iO

Publicată de Ştirile TVR pe Luni, 11 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇