Certificatul Covid, blocat politic. Ministrul Rafila speră să avem noroc cu Omicron

Certificatul Covid, blocat politic. Ministrul Rafila speră să avem noroc cu Omicron

În timp ce Omicron se răspândește tot mai mult în România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, speră să avem noroc să trecem ușor prin valul 5 al pandemiei și face apel la români să se protejeze, de vreme ce implementarea certificatului Covid e blocată politic.

Impunerea obligativității certificatului Covid la job este una din principalele cauze de disensiuni în coaliția PNL-PSD-UDMR. Ministrul Alexandru Rafila voia ca cei care nu se conformează într-un anumit interval de timp să aibă contractele de muncă suspendate, însă liderul PSD Marcel Ciolacu spune că aşa ceva ar fi neconstituţional. Liberalii nu sunt de acord cu decontarea testelor pentru nevaccinaţi, astfel că proiectul e blocat şi Parlamentul în vacanţă până în februarie.

ADVERTISING

În acest context, ministrul Rafila le-a transmis luni dimineață românilor să se protejeze, să poarte mască și să se vaccineze, pentru a evita îmbolnăvirea. El a asigurat că între timp se lucrează la extinderea testării, inclusiv prin intermediul medicilor de familie, dar și a creșterii capacității spitalelor.

Duminică seara, vicepremierul Sorin Grindeanu a spus că nu știe când va fi implementat certificatul Covid, motivând că Parlamentul este în vacanță și a dat de înțeles că nu va fi convocată o ședință de urgență.

ADVERTISING

Întrebat dacă amânarea adoptării vine după scandalul făcut de AUR pe 21 decembrie la Parlament, când coaliția discuta certificatul verde, Grindeanu a negat.

Din partea Ministerului Sănătății a vorbit duminică seară, tot la Digi24, și secretarul de stat din partea PNL Andrei Baciu, spunând că este foarte important ca documentul să fie implementat înainte de atingerea vârfului valului 5.

„Discuțiile sunt destul de avansate pe acest subiect, mai lipsește doar acest punct final, decisiv. Nu știu dacă este o chestiune de a se opune cineva, dar n-am participat la acele discuții și n-aș ști să vă zic. Ce pot să vă spun este că toți pașii inițiali, pașii care duc până la această decizie finală, până la acest punct decisiv, au fost făcuți. (…) Acum, urmează o decizie politică”, a adăugat Andrei Baciu.

ADVERTISING

Amintim că, într-un interviu acordat SpotMedia.ro la finalul anului trecut, Alexandru Rafila spunea că poate lua ”în calcul demisia, dacă certificatul Covid nu va fi adoptat rapid prin angajarea răspunderii Guvernului. Am o răspundere profesională și morală pentru cetățenii României. Dacă se va repeta exercițiul de imagine politică din vară, în mod evident ar fi o soluție onorabilă”.

Ulterior, el a nuanțat declarația, spunând că adoptarea certificatului Covid e doar o componentă a pachetului de pregătire a valului 5, pe lângă asigurarea locurilor în spitale, a medicamentelor și a testării.

Ministerul Sănătății anunțase, în ultima zi a lui 2021, că sunt semne că varianta Omicron deja a început să fie transmisă comunitar în România și estima că aceasta va deveni dominantă în următoarele două săptămâni în țara noastră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇