Surse Spot, despre certificatul Covid la job: Statul decontează temporar testele nevaccinaților, apoi contractele se suspendă, fără plată. Valabil şi la parlamentari

Surse Spot, despre certificatul Covid la job: Statul decontează temporar testele nevaccinaților, apoi contractele se suspendă, fără plată. Valabil şi la parlamentari

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța miercuri că proiectul social-democraților care reglementează condițiile în care certificatul Covid devine obligatoriu e aproape gata să fie trimis în Parlament, unde speră că va fi adoptat până la finalul anului în curs. SpotMedia.ro a obținut detalii din acest proiect de lege.

Vor primi certificatul electronic Covid-19 persoanele vaccinate cu schemă completă, cele trecute prin boală în urmă cu cel mult 180 de zile, ceea ce se poate dovedi doar prin prezența în platforma CoronaForms, persoanele care au făcut test rapid, care e valabil 48 de ore, și cele care au făcut test PCR valabil 72 de ore.

Pentru angajații care nu sunt vaccinați, va exista o perioadă de tranziție, în care se vor putea testa gratuit, până optează pentru imunizare. Surse politice au explicat pentru SpotMedia.ro că testarea gratuita nu va fi nelimitată. Vor fi decontate în total aproximativ 15 teste rapide, care să acopere o lună și jumătate de testare gratuită pentru cetățenii nevaccinati.

ADVERTISING

Este foarte probabil ca testele să fie făcute în baza unor vouchere în valoare de 50 de lei/test, care apoi să fie decontate de companie.

Se va introduce și un certificat provizoriu. Pentru persoanele vaccinate cu prima doză, din oricare dintre vaccinurile autorizate, și care au schema din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze, inclusiv.

Prevederile se aplică și membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcții publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora.

Certificatul Covid va deveni obligatoriu la 72 de ore din data în care se înregistrează o creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri, timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

În ce privește încetarea obligativității prezentării certificatului Covid, asta se va întâmpla în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

ADVERTISING
  • scădere timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național;
  • incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.

Proiectul mai prevede că vor fi suspendate contractele angajaților care nu prezintă un certificat Covid, fără plata drepturilor salariale.

Suspendarea constatată încetează când angajatul prezintă certificatul sau dacă obligativitatea e ridicată, ca urmare a îmbunătățirii situației pandemice.

Angajatorii care nu s-ar conforma ar urma să primească o amendă între 10.000 și 100.000 de lei, dacă proiectul trece în această formă.

Cîțu: Nu poți să susţii nelimitat testarea

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a criticat proiectul PSD privind certificatul verde, susținând că el a văzut o variantă în care statul asigura testarea gratuită nelimitat.

El a precizat că PNL nu poate fi de acord cu asta, mai ales când scopul este limitarea pandemiei şi există un vaccin gratuit.

ADVERTISING

”Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei, cu specialiştii, astăzi o să o discutăm. Ca principiu, ştiţi opinia mea, că nu poţi să susţii nelimitat o astfel de cheltuială, atunci când există un vaccin gratuit, iar soluţia de a depăşi pandemia este vaccinarea, nu testarea.

Trebuie să pornim de la principiul de bază: ce am dorit cu acest certificat verde, adică să creştem rata de vaccinare. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai fie…”, a spus Cîţu, citat de News.ro.

Liderul PNL a subliniat că s-a convenit deja în coaliţie ca statul să susţină testarea celor care nu se vaccinează pentru 45 de zile, iar ministrul Alexandru Rafila a fost de faţă.

Ciolacu așteaptă să-i spună Câciu câte teste poate să suporte bugetul

Lui Cîțu i-a dat replica preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a spus că la acest moment sunt doar discuții și urmează ca ministrul social-democrat al Finanțelor să stabilească ce poate susține bugetul.

"Am văzut şi eu propunerea, este prima variantă, este un draft pe care se discută şi aşa este şi normal. Este şi normal să avem păreri diferite. De aceea, o să fie o întâlnire, în primul rând, cu specialiştii şi pe urmă luni o să discutăm cu ministrul de Finanţe, să stabilim cât poate să suporte bugetul de stat în această perioadă. Să vedem cum ne încadrăm în cheltuieli. Este ceva cât se poate de normal", a precizat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Ciolacu a subliniat că, din punctul lui de vedere, legislaţia ar trebui finalizată cât mai repede, pentru a exista un cadru în cazul în care lucrurile "iarăşi vor scăpa de sub control".

"Dacă doriţi o părere personală a mea, cred că nu e certificat verde, e stop COVID, cred că trebuie finalizată cât mai repede. Ca preşedinte al Camerei, vă pot spune şi sunt convins ca şi preşedintele Senatului, domnul Florin Cîţu, că este o urgenţă pentru toată lumea să avem un cadru legislativ în cazul în care lucrurile iarăşi vor încerca să scape de sub control. Trebuie să existe un moment de prevenţie, dar aici domnul Rafila sunt ferm convins că vă va explica mai exact", a afirmat liderul PSD.

El nu vrea să-şi dea cu părerea despre nicio măsură de relaxare a restricţiilor sanitare stabilită de specialişti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇