Certificatul Covid va fi introdus temporar, după 3 săptămâni de creștere a infectărilor

Certificatul Covid va fi introdus temporar, după 3 săptămâni de creștere a infectărilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat miercuri seară cum va funcționa certificatul covid din România, care va fi unul temporar și va fi corelat cu rata îmbolnăvirilor.

„Principiul de introducere a acestui certificat este următorul: e un certificat temporar, care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori.

De ce acest indice? Pentru că, în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Practic, probabil că un astfel de document trebuia să fie introdus la începutul lunii august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația, decesele. Din păcate, filozofia a fost atunci diferită, și în perioade de creștee s-au introdus relaxări”, a spus Rafila, la Antena 3.

Acesta a spus că certificatul Covid nu va mai fi obligatoriu, „în momentul în care avem o perioadă de 3 săptămâni de descreștere, nu e condiționat de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită și de scăderea sub o anumită incidență cumulată în ultimele 14 zile. Unu, această valoare a fost discutată”, a spus ministrul Sănătății.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇