Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, miercuri, că deja are aproape gata proiectul care să stabilească în ce condiții devine obligatoriu certificatul Covid în România.
Ministrul spune că textul va fi trimis zilele următoare în Parlament și crede că adoptarea va avea loc în luna aceasta.
”Am discutat și despre adoptarea certificatului electronic Covid și am legat utilizarea lui de o creștere de trei săptămâni consecutivă a incidenței. În câteva zile va fi înaintat Parlamentului. Noi sperăm să-l avem aprobat în luna aceasta”, a precizat ministrul, într-o conferință de presă de la finalul ședinței de guvern, în care au fost adoptate și relaxările de sărbători.
În context, Rafila a explicat că aceste relaxări au fost posibile pe același principiu, și anume o incidență covid pe trend descendent mai multe săptămâni la rând.
El a explicat și că s-a mers pe varianta depunerii unui nou proiect pentru certificatul Covid, pentru că cel al Guvernului Cîțu ar fi necesitat prea multe ajustări.
Replica lui Cîţu
Afirmațiile lui Rafila l-au deranjat pe fostul premier, care a avansat inclusiv ideea că PSD ar încerca, astfel, să întârzie implementarea certificatului Covid.
”Opinia mea e că o variantă nouă (de proiect de lege - n.red.) va întârzia implementarea certificatului verde. Sper să mă înșel, sper să nu am dreptate, sper să fie o variantă să treacă imediat în Parlament, dar experiența mea din ultimii ani îmi spune că s-ar putea să nu treacă foarte rapid. Dar așteptăm varianta, sper să fie optimă, să treacă imediat de Parlament, să rezolvăm această problemă”, a comentat Florin Cîțu, după care a continuat cu critici la adresa PSD.
”Am arătat că în momentul în care am introdus proiectul de lege în Parlamentul României a crescut rata de vaccinare, am depășit 7 milioane de persoane vaccinate. În momentul în care acel proiect nu a fost susținut, din păcate, de actualii noștri parteneri de coaliție, rata de vaccinare scăzut. Eu sper să vină cât mai repede cu această propunere, să nu fie o strategie de a întârzia lucrurile”, a conchis Cîțu.
Rafila critică și campania de vaccinare și vrea amenzi mai dure pentru încălcarea restricțiilor
Rafila a mai spus și că va lansa o campanie de vaccinare care să și dea rezultate, considerând că până acum mai mult ”s-a promovat decât s-a informat”.
”Campania de vaccinare a încetinit foarte tare, o să facem și o campanie de informare, așa cum trebuie”, a promis Rafila, iar pe termen foarte scurt a reluat apelul către familii să-și protejeze vârstnicii: ”Dacă se duc să-și reîntâlnească persoanele din familie, mai ales cele vulnerabile, să se testeze înainte”.
În ce privește legislația pentru combaterea pandemiei, medicul consideră că trebuie să fie înăsprite sancțiunile pentru operatorii economici care încalcă restricțiile. Întrebat dacă sunt posibile astfel de modificări, el a răspuns afirmativ.
”Acest parteneriat (între stat și cetățeni - n.red.) înseamnă și bună credință și responsabilitate. Noi nu ne dorim să sancționăm pe nimeni, dar trebuie respectate niște reguli și, dacă nu sunt respectate, trebuie să existe o măsură care să determine la respectare. Cadrul legal nu permite decât aplicarea unor amenzi care pentru unii operatori economici sunt neimportante. Atunci tipul acesta de sancțiuni sigur că trebuie revăzut”, a explicat ministrul.
El a fost completat de șeful DSU Raed Arafat, care a spus că măsura i-ar viza pe cei care încalcă cu bună știință regulile, pentru că știu că amenzile primite în urma controalelor nu prea îi afectează. Arafat a subliniat însă că o asemenea reglementare nu poate fi făcută decât prin Parlament.