Relaxările de sărbători și includerea testării în certificatul Covid au fost adoptate oficial. Rafila susţine că e un prim pas în parteneriatul cu românii (Video)

Relaxările de sărbători și includerea testării în certificatul Covid au fost adoptate oficial. Rafila susţine că e un prim pas în parteneriatul cu românii (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România relaxează măsurile de combatere a pandemiei în ajun de sărbători și acceptă în certificatul verde și testarea. Măsurile au fost luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, adoptate de Guvern în ședința de miercuri și intră în vigoare odată cu prelungirea stării de alertă, din 9 decembrie.

”Cred că ceea ce trebuie să înțeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la o normalitate și la un parteneriat cu populația. Sigur că există o îngrijorare, România a luat aceste măsuri care par de relaxare, mesajul cel mai important este însă că sunt primul pas din parteneriatul populației, angajatorilor și operatorilor economici cu autoritățile.

ADVERTISING

Consecințele pandemiei în acest moment nu pot să fie controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat și această încredere. Această deschidere din partea Guvernului României se datorează interesului pentru ca în România viața să capete aspecte cât mai aproape de normalitate, dar nu putem să ignorăm pericolele”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ședința de guvern.

Spre deosebire de relaxările din vară, acum rata de infectare este pe un trend descendent, și Rafila spune că, oricum, cel mai important este ca oamenii să respecte restricțiile care mai rămân decât să fie impuse unele mai dure care să fie ignorate.

ADVERTISING

”Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative, care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare și cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli. În paralel însă ne pregătim și pentru situația generată de apariția noii tulpini emergente.

Faptul că avem 4 zile - 24 și 25 decembrie, 31 decembrie și 1 ianuarie - în care manifestațiile în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite nu înseamnă că trebuie să le transformăm în vectori de propagare a infecției. De asta avem condiția ca participanții să aibă un comportament responsabil.

O să facem o campanie la nivelul Guvernului, încât acest comportament preventiv să fie regula. Nu sancționarea e cheia succesului, dar acolo unde se impune va fi pusă în aplicare. Sper ca sfârșitul lunii decembrie să nu însemne și sfârșitul perioadei de relaxare”, a adăugat ministrul.

ADVERTISING

În ce privește testarea pentru a participa la activități până acum interzise celor care nu erau vaccinați ori nu trecuseră prin boală în ultimele 6 luni, Rafila a explicat cum vor sta lucrurile.

Astfel, centrele comerciale sau operatorii economici își pot organiza și propriile centre de testare, care vor fi conectate la rețeaua principală. Teste se vor putea face și la farmacii, medici de familie sau centre deja avizate. Nu vor fi luate în considerare teste făcute la domiciliu.

Astfel, o persoană se duce să fie testată, iar cel care procesează testul va introduce rezultatul în sistemul digital, urmând să fie generat tot un cod QR, ca și în cazul vaccinării.

Însă, evident, în funcție de gradul de încărcare a centrelor de testare, indicat ar fi ca fiecare să-și ia o marjă chiar și de câteva ore în cazul în care vrea să participe la un eveniment cu oră fixă.

Iată care sunt noile măsuri:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație pe timpul noptii. Limita în prezent e ora 23:00, după care nu mai pot circula decât cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
  • Magazinele și restaurantele pot sta deschise până la ora 22:00. La acest moment, ora limită este 21:00.
  • Purtarea măștii nu mai e obligatorie în spații deschise decât în aglomerații (ex. stații de autobuz, locuri unde se formează cozi, târguri, piețe). În spații închise și în mijloacele de transport în comun, masca rămâne obligatorie.
  • În mall-uri, centre comerciale mari și magazine neesențiale vor avea voie și cei care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală, dacă arată rezultatul negativ al unui test PCR, făcut în ultimele 72 de ore sau un test antigen rapid făcut în ultimele 48 de ore.
  • La magazinele mai mici de 200 de mp, nu va fi necesară prezentarea unor documente Covid, dar trebuie să fie stabilită o limită maximă de persoane care pot fi simultan acolo, astfel încât să aibă 4 mp fiecare.
  • La cinematografe, teatre, competiții sportive și oriunde limita maximă a spectatorilor era de 30% din capacitate, aceasta crește la 50%. Pot intra cei care sunt vaccinați, trecuți prin boală sau au test negativ de Covid.
  • Pentru Crăciun și Anul Nou restaurantele pot sta deschise oricât, dar cu limită de 50% din capacitate și clienții trebuie să aibă certificat care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testul negativ de Covid.
  • La unitățile de cazare e permis de acum și pentru cei cu test negativ de Covid. Testul trebuie repetat astfel încât să acopere întreaga ședere.
Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 8 decembrie #AlexandruRafila #RaedArafat #DanCarbunaru

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 8 decembrie#AlexandruRafila #RaedArafat #DanCarbunaru

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 8 decembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇