Totul despre testarea antiCovid la medicul de familie: Costuri și beneficii

Totul despre testarea antiCovid la medicul de familie: Costuri și beneficii

O parte dintre medicii de familie sunt pregătiți și dornici să se implice în testarea antiCovid la cabinet, gratuit pentru pacient, propunere promovată zilele trecute și de ministrul Sănătății. În acest mod, testarea se face corect, diagnosticul este pus mai repede, rezultatul e raportat oficial la DSP, iar ambulanțele și spitalele sunt mai puțin solicitate, explică Raluca Zoițanu, președintele FNPMF.

„Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați Covid-19, evaluarea în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a declarat, vineri, ministrul Alexandru Rafila, la finalul unei întâlniri cu reprezentanți ai medicilor de familie.

Testarea gratuită la medicul de familie s-ar putea face și în prezent, însă numărul de teste distribuit de Ministerul Sănătății (50) a fost cu totul insuficient pentru valul de solicitări.

Raluca-Zoitanu
Foto: Raluca Zoițanu

”Noi avem deja experiența testării la cabinet (...) Pentru noi nu ar fi o problemă ca de mâine să continuăm să testăm, de data aceasta fără să-l coste nimic pe pacient. În prezent, testele gratuite s-au terminat. Noi avem teste cumpărate de noi, iar pacienții trebuie să plătească la fiecare cabinet, atât cât și-a pus fiecare cabinet taxa”, ne-a explicat Raluca Zoițanu președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), invitată să ne spună mai multe despre beneficiile și costurile acestui demers.

ADVERTISING

Există riscuri suplimentare pentru ceilalți pacienți care vin la cabinet?

Nu.

În primul rând, nu toți medicii de familie vor face asta, ci doar acei medici care doresc să o facă și care au condițiile necesare pentru a face testarea, prin asta înțelegând o sală specială de izolare pentru testare.

În vechile policlinici, dispensare, noi aveam izolatorul și mulți ne-am și păstrat acea cameră unde, de obicei, băgam copiii care aveau erupții, iar acum, de când a apărut Covid-19, băgăm pacienții care sunt cu febră, cu tuse etc.

În ciuda opiniei generale, totuși pacienții mai vin la noi, chiar dacă sunt bolnavi de Covid-19, nu le spunem tuturor să cheme ambulanța sau să meargă la spital.

Am observat și noi, din practică, faptul că oricât de mare a fost frica aceea anul trecut să nu vină pacienți infectați la cabinet, totuși, de multe ori vin, chiar și păcălindu-ne, spunând că nu au nimic și abia în cabinet recunosc că sunt bolnavi. Alții ne spun de la telefon că sunt bolnavi și ar vrea să fie consultați, și atunci îi chemăm în camera despre care vă vorbeam.

Testându-i, grăbim diagnosticul, pentru că altfel trebuie să le spunem să se ducă acasă, să aștepte ambulanța. Ambulanța, când vor fi multe cazuri, va veni iar peste 2-3 zile. Iar dacă se duc la spital, aglomerează și acolo spitalul, și îi infectează pe ceilalți pacienți, care așteaptă acolo, la UPU.

ADVERTISING

Din cauza aceasta, noi am spus că putem și noi, medicii de familie, să testăm. Nu toți, o parte, noi estimăm că vor face asta cam o treime, așa cum a fost și cu vaccinarea la cabinet.

De ce nu se implică toți medicii de familie

Doar o parte pentru că mulți dintre noi nu avem condiții, pentru că vechile dispensare și policlinici sunt destul de aglomerate acum – au mai apărut farmacii prin ele, cabinete de stomatologie, de alte specialități - așa că nu s-au păstrat toate camerele care existau inițial, deci nu au toți o cameră liberă unde să poată să facă testarea și să dezinfecteze apoi (să pună lampa cu ultraviolete și să facă tot ce trebuie).

Sau mai sunt și holuri foarte mici și atunci pe oriunde ar intra pacientul cu Covid s-ar întâlni cu alți pacienți sănătoși și ar exista riscul de infectare.

Mai există și o altă problemă - a vârstei și a bolilor cronice. Deși e riscul mult mai mic să te infectezi dacă ești vaccinat sau să faci o formă gravă, totuși, în cazul persoanelor foarte vârstnice sau bolnave, există ambele riscuri, și să te infectezi pentru că nu ai dezvoltat suficienți anticorpi și să faci o formă nu tocmai ușoară. Media de vârsta la medicii de familie este undeva peste 55 de ani, mulți au și boli cronice (asta și prin natura meseriei, pentru că suntem sedentari și nu putem să ne ocupăm foarte mult de noi).

ADVERTISING

De aceea, e un risc destul de mare să intri voluntar în contact cu pacienții care prezintă, clar, simptome de Covid-19.

Beneficii pentru pacient, deși testarea la cabinet se face cu teste rapide, nu PCR

Dacă la medicul de familie testul rapid antigen este pozitiv, nu mai trebuie confirmat prin test PCR.

Dacă rezultatul e negativ, depinde de la caz la caz, în funcție de simptomatologie. Asta scrie și în ordinul MS.

Dacă simptomele pe care le are pacientul sunt sugestive și există contextul (dacă el știe că a avut contact cu un caz pozitiv sau știe că a fost într-un spațiu neaerisit, cu multă lume, nu știe dacă era cineva pozitiv pe acolo, dar e posibil să fi fost), atunci noi recomandăm totuși un test PCR, care e mai sensibil și acela e posibil să detecteze boala, iar testul rapid să o scape. Testul rapid are o sensibilitate undeva pe la 90-95% și poți să scapi câteva cazuri.

Dar pentru majoritatea cazurilor, mai ales dacă testele sunt făcute corect (iar asistentele medicale știu să facă testul corect) și dacă sunt făcute în acea fereastră de aproximativ 5 zile de la debutul simptomelor, sunt șanse foarte mari ca testul rapid să iasă pozitiv și pacientul să fie, într-adevăr, pozitiv.

Care ar fi costurile și cine le plătește

Federația FNPMF a făcut în luna noiembrie o propunere publică: un tarif fix de 50 de lei, pe care CNAS să îl deconteze ca serviciu de testare în medicina de familie, în mod similar cu faptul că, prin programul național, Ministerul Sănătății decontează laboratoarelor cei 200 de lei pentru testarea PCR.

Noi am considerat că, pentru un test rapid, 50 de lei este un tarif acceptabil, care să includă tot – cabinetul își va cumpăra consumabilele necesare (testul, materialele de protecție, dezinfectanții, tot ce e nevoie), va face și instruirea pacientului în cazul în care rezultatul e pozitiv (cum trebuie să procedeze, să aștepte să fie contactat de DSP) și tot cabinetul face și raportarea testului la DSP, astfel încât cazul respectiv să fie un caz de Covid înregistrat oficial.

Când începe testarea gratuită la medicul de familie

Vineri, când a fost ședința la minister, dl ministru a spus că vrea ca până la sfârșitul săptămânii acesteia să aibă tot cadrul legal în Monitorul Oficial.

Eu îmi exprim neîncrederea că se pot face lucrurile atât de repede, în România și în administrație în general, pentru că trebuie și acordul Ministerului Finanțelor, pentru finanțare, și de la CNAS. Nu e suficient numai un ordin de ministru, trebuie mai multe ordine (și de ministru, și de președinte al Casei) pentru toată partea birocratică.

Dar așteptăm. ”Mingea” e acum în terenul MS și al CNAS.

Mai ales că noi avem deja experiența testării la cabinet. În septembrie-octombrie noi am primit teste gratuite de la minister (în baza deciziei fostului ministru, dna dr.Ioana Mihăilă).

Fiecare cabinet care vaccina atunci a primit câte 50 de teste, așa că mare parte dintre noi avem ușurința în a le face și a le raporta. Și pacienții au început să se învețe cu faptul că se pot testa și la medicul de familie. Deci pentru noi nu ar fi o problemă ca de mâine să continuăm să testăm, de data aceasta fără să-l coste nimic pe pacient.

În prezent, testele gratuite s-au terminat. Noi avem teste cumpărate de noi, iar pacienții trebuie să plătească la fiecare cabinet, atât cât și-a pus fiecare cabinet taxa.

Salutăm acordul Ministerului Sănătății privind solicitarea Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie...

Publicată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie pe Sâmbătă, 4 decembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇