De ce are sens să te vaccinezi

De ce are sens să te vaccinezi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cazurile de infectare la persoane vaccinate şi nevoia unui vaccin booster ridică din nou dubii privind vaccinarea. Pe nedrept. Fiindcă protecţia împotriva unei îmbolnăviri grave există în continuare.

Să mă vaccinez sau nu? Medicii sunt unanim de acord: da, în orice caz.

Iată cele mai importante argumente ale lor:

Protecţia celor vaccinaţi împotriva unei infectări cu SARS-CoV-2 era, potrivit autorităţii medicale CDC din SUA şi a Institutului Robert Koch (RKI) din Germania, în cazul vaccinurilor mRNA, de cel puţin 80 la sută. Cu Delta ca variantă predominantă, care este substanţial mai contagioasă, efectivitatea estimată a vaccinurilor a scăzut, fiind potrivit RKI de aproximativ 66 la sută în ultimele patru săptămâni. Este valabil pentru toate grupele de vârstă, începând cu 18 ani.

În grupa de vârstă 12-18 ani, protecţia oferită de vaccin este în prezent de 90 la sută. Cei vaccinaţi sunt astfel mult mai bine protejaţi de infecţiile cu Delta decât cei nevaccinaţi. În privinţa Omicron încă nu există date.

ADVERTISING

Concentraţiile de anticorpi scad după 6-9 luni de la vaccinare. Dar vaccinul booster are efecte promiţătoare. Studii din Israel arată că a treia vaccinare ajută la îndiguirea infectărilor. Acolo incidenţa crescuse iarăşi în vară, deşi cota de vaccinare este ridicată. Apoi, în Israel, a început campania de booster şi incidenţa a scăzut iarăşi la sub 50 de cazuri de infectare la 100.000 de locuitori în interval de şapte zile.

Vaccinarea fereşte de îmbolnăvire gravă, spitalizare şi deces

Chiar dacă protecţia oferită de vaccin scade cu trecerea timpului, protecţia împotriva îmbolnăvirii grave rămâne prezentă.

O cercetare a CDC a demonstrat că riscul de infectare pentru cei vaccinaţi este de opt ori mai redus decât pentru nevaccinaţi. În plus, cei vaccinaţi riscă de 25 de ori mai puţin să necesite îngrijiri la spital sau să moară.

Potrivit cifrelor RKI, doar 0,37 la sută din cazurile de infectare la persoane vaccinate din Germania necesită îngrijiri la ATI. Protecţia împotriva unui tratament la ATI este de cel puţin 92 la sută.

ADVERTISING

Procentajul celor vaccinaţi aflaţi în spital este mai mic decât al celor nevaccinaţi. Dacă cota de vaccinaţi ar fi mai redusă sistemul de sănătate din Germania ar fi deja în colaps.

Riscul îmbolnăvirii de Covid-19 este mai mare decât riscurile legate de vaccinare

Institutul Paul Ehrlich susţine că riscul apariţiei, după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 , a unor efecte secundare grave este de 0,02 la sută.

În schimb, riscul de a te îmbolnăvi grav de Covid-19, ca nevaccinat, este mult mai mare. Fiecare a 10-a persoană care se infectează face, în medie, o formă gravă a bolii.

În plus, cei infectaţi riscă după însănătoşire să sufere de Long-COVID. Potrivit Societăţii Germane pentru Pneumologie şi Medicină Respiratorie, 15 la sută din cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 suferă ulterior de Long-COVID. Şi aici vacinul oferă protecţie.

Riscul de Long-COVID este probabil redus

Dat fiind că vaccinarea poate preîntâmpina infectarea cu coronavirus, ea oferă în principiu şi protecţie împotriva Long-COVID. Cine nu se contaminează nici nu poate dezvolta acest sindrom.

ADVERTISING

Prime studii au cercetat dacă riscul de Long-COVID este redus şi în cazurile de infectare la persoane vaccinate. Dar rezultatul studiilor nu este încă concludent.

Dintr-un chestionar realizat în Marea Britanie cu ajutorul unei aplicaţii rezultă că Long-COVID a fost cu 50 la sută mai puţin răspândit în rândul celor vaccinaţi decât în rândul nevaccinaţilor. Dar chestionarul a avut o carenţă: participanţii şi-au trecut ei înşişi simptomele în aplicaţie, fără examen medical.

Un alt studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oxford a ajuns la concluzia că numărul cazurilor de Long-COVID nu diferă prea mult în rândul celor vaccinaţi şi nevaccinaţi. Dar studiul se bazează doar pe date ale sistemului de sănătate din primul semestru al anului. Dacă unii infectaţi nu au avut decât simptome uşoare şi nu s-au dus la medic, ei nu sunt luaţi în calcul.

Cei vaccinaţi îi protejează pe cei nevaccinaţi

Cei vaccinaţi se pot, totuşi, infecta cu SARS-CoV-2 şi pot fi contagioşi. Dar vaccinul reduce transmisia virusului de către cei vaccinaţi.

Cercetătorii pleacă de la premisa că sistemul imunitar poate menţine mai redusă povara virusului graţie vaccinării şi, de aceea, vaccinaţii nu răspândesc atâtea particule de virus.

Acest efect a putut fi observat mai clar în cazul variantelor anterioare. Cu Delta, el s-a redus. Unele cercetări au arătat chiar că atât vaccinaţii, cât şi nevaccinaţii emană cantităţi similare.

În cazul Omicron încă nu există date în acest sens. Să însemne aceasta că vaccinaţi infectaţi cu Delta sunt la fel de contagioşi ca şi cei nevaccinaţi?

Există cercetări legate de această chestiune, dar ele nu sunt încă omologate. Una provine de la Universitatea Oxford. Aceasta arată că vaccinurile BioNTech/Pfizer sau AstraZeneca reduc transmisia virusului, inclusiv a variantei Delta. Vaccinul BioNTech/Pfizer a fost în context mai eficient. Persoane care au avut contact cu un infectat vaccinat s-au contaminat mai rar decât persoanele care au avut contact cu un infectat nevaccinat.

La fel ca şi unele studii anterioare, şi acesta atestă că şi vaccinaţii, şi nevaccinaţii care sunt infectaţi au în corpul lor o concentraţie de virus asemănătoare. Dar organismul celor vaccinaţi înlătură mai rapid virusul şi, de aceea, riscul de a-l transmite mai departe este mai redus.

Saskia Gerhard, Deutsche Welle


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇