OMS: Nu există niciun motiv să credem că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron

OMS: Nu există niciun motiv să credem că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron

Nu există niciun motiv să credem că vaccinurile actuale nu protejează bolnavii contaminaţi cu Omicron împotriva formelor severe de Covid, a afirmat directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Michael Ryan.

"Avem vaccinuri foarte eficiente care s-au dovedit a fi puternice împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce priveşte severitatea bolii şi spitalizarea, şi nu există niciun motiv să credem că nu ar fi cazul cu Omicron", a explicat Michael Ryan, într-un interviu acordat AFP.

"Comportamentul general pe care îl vedem până acum nu arată nicio creştere a severităţii. De fapt, unele locuri din Africa raportează simptome mai uşoare", a mai spus medicul, la fel cum declarase mai devreme pentru AFP cunoscutul om de ştiinţă american Anthony Fauci.

Trebuie să fim foarte atenţi la modul în care analizăm aceste date, a adăugat, totuşi, Michael Ryan, având grijă să sublinieze în mai multe rânduri că ne aflam chiar la începutul studiilor unei variante detectate abia pe 24 noiembrie de către autorităţile sud-africane şi care de atunci a fost identificată în zeci de ţări.

Apariţia acestei variante a provocat o oarecare panică, mai ales în Europa, care este deja pradă unui al cincilea val masiv de cazuri provocate de varianta Delta.

Totodată, coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat recent că noua variantă de coronavirus Omicron este foarte transmisibilă, însă oamenii nu ar trebui să intre în panică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇