Un român a încasat prima amendă din Italia pentru că s-a urcat în autobuz fără certificat verde

Un român a încasat prima amendă din Italia pentru că s-a urcat în autobuz fără certificat verde

Prima amendă dată în Italia pentru lipsa certificatului verde obligatoriu în mijloacele de transport în comun a fost încasată de un român.

Bărbatul de 50 de ani a fost prins de polițiști într-un autobuz, la Roma. Întrebat dacă are certificatul verde, românul a spus că intenționa să se vaccineze curând.

„Nu îl am pentru că am vrut să mă vaccinez în următoarele zile”, a precizat românul, potrivit agenției de presă italiană ANSA.

Polițiștii i-au dat o amendă de 400 de euro, la limita inferioară pentru această încălcare a legislației.

Zilele acestea, în Italia se desfășoară controale ample. Poliția verifică certificatele verzi, după ce, începând de luni, 6 decembrie, au intrat în vigoare noi restricții, dure și însoțite de amenzi consistente.

Noile restricții impun obligativitatea prezentării unui „super certificat” verde în autobuz, metrou şi la târgurile de Crăciun, relatează EFE. Noul certificat, eliberat cetăţenilor italieni vaccinaţi cu schemă completă şi celor care au trecut prin boală, va fi necesar pentru a putea intra în baruri, restaurante, cinematografe, teatre şi discoteci, precum şi pentru a putea participa la evenimente sportive, petreceri şi la ceremonii publice până la 15 ianuarie.

Ministerul Sănătăţii din Italia a lansat o aplicaţie ce permite verificarea validităţii "super-certificatului verde", aşa cum este numit acesta în Italia, şi care va avea o valabilitate de nouă luni după ultima doză de vaccin şi de şase luni pentru cei care s-au vindecat de Covid.

În schimb, certificatul verde clasic, care se poate obţine şi în baza unui test antigen negativ, va fi obligatoriu pentru a putea merge la muncă sau pentru a tranzita zonele comerciale, nu însă şi la sfârşit de săptămână, când trebuie prezentat "super-certificatul" verde.

Agenţii de poliţie, carabinierii şi personalul angajat în gestionarea transportului în comun vor putea să solicite noul certificat celor care călătoresc cu autobuzul sau cu metroul, începând cu vârsta de 12 ani. Minorii vor trebui să prezinte şi ei documentul, a decis guvernul italian, care insistă asupra siguranţei mijloacelor de transport în comun.

Accesul în baruri, restaurante şi alte locuri de agrement va fi controlat de agenţii poliţiei locale, iar cei care nu vor putea prezenta documentul vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 400 şi 1.000 de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇