Liderii coaliției de guvernare lucrează la finalizarea proiectului privind instituirea certificatului Covid la locul de muncă, iar PSD vrea să fie votat de Parlament până la finalul anului.
Potrivit unor surse SpotMedia.ro, social democrații au realizat deja propria variantă de proiect și o vor prezenta și partenerilor de coaliție.
Astfel, potrivit documentului, angajatorii din sectorul public si privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă, in cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel national, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.
Analiza situației epidemiologice se face de catre INSP în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară, au precizat sursele citate.
Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este indeplinita condiția de creștere cu un coeficient saptamanal mediu de cel putin 1,5 a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutiv.
Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii:
- Dispariția situației de creștere săptămânală
- Incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.
Așadar, tinând cont de aceste date din proiect și de cifrele privind rata de infectare, în luna august s-ar fi îndeplinit condițiile pentru intrarea în vigoare a certificatului. El ar fi fost în vigoare și în prezent, pentru că incidența la nivel național este acum de 1,25.
Ciucă ar fi de acord cu proiectul PSD
Rămâne acum de văzut dacă și PNL, UDMR și minoritățile vor fi de acord cu proiectul social democraților.
Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus marți că nu a văzut proiectul PSD, dar a înțeles că au existat discuții cu premierul Nicolae Ciucă și că acesta ar fi de acord cu varianta social democraților.
”Nu am văzut acest proiect, am înțeles că au fost discuții cu premierul și că ar fi de acord cu acest proiect. Eu vă spun că, din punctul meu de vedere, ținând cont că sunt multe proiecte la vot în Parlament, există riscul ca acest nou proiect privind certificatul va întârzia campania de vaccinare.
Dar sperăm că este un proiect foarte bun și va fi votat foarte repede în Parlament”, a declarat Cîțu.
Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, este optimist, afirmând că este "un semnal" faptul că actuala propunere legislativă privind introducerea certificatului verde nu a trecut de Senat, deşi acesta nu este cameră decizională.
"Momentan, proiectul din Parlament nu a trecut nici de Senat, a căzut la Senat, deci înseamnă că există un semnal. Domnul Rafila a venit cu o nouă propunere, ceva de prevenire şi când să se introducă acest certificat verde”, a spus luni seară, Marcel Ciolacu, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
Certificatul verde a picat la Senat pe mâna PSD
Pe 14 octombrie, premierul interimar de la acea vreme, Florin Cîţu, a anunţat că a depus în Parlament proiectul de lege privind certificatul verde.
Ulterior, plenul Senatului a respins, pe 27 octombrie, proiectul de lege prin care se viza introducerea obligativității solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.
Împotriva proiectului au anunțat că votează PSD și AUR, în timp ce PNL, UDMR și USR au spus că susțin proiectul. După o dezbatere cu circ, proiectul a picat la diferență de doar două voturi.
Proiectul a mers la Camera Deputaților, care e cameră decizională și a intrat în dezbaterea comisiilor. Însă la votul plenului nu a ajuns nici până în ziua de azi.