Răzvan Cherecheș: Începerea școlii în 3 ianuarie a fost o greșeală monumentală. Cum au procedat alte state

Răzvan Cherecheș: Începerea școlii în 3 ianuarie a fost o greșeală monumentală. Cum au procedat alte state

Portugalia a decis impunerea unei săptămâni de lockdown după Revelion, pentru a putea stinge focarele familiale și de grup care au apărut inevitabil, după petreceri. România a deschis școlile, iar asta va duce la o creștere exponențială a Valului Omicron, spune specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș.

„Începerea școlii în 3 ianuarie a fost o greșeală monumentală. Ar fi fost mult mai bine dacă ar fi fost o vacanță de încă o săptămână. În perioada sărbătorilor, de Crăciun și Revelion, oamenii au participat la petreceri, în care nu s-a purtat mască, nu s-a păstrat distanțarea, ventilația a fost cum a fost. Și sunt o serie de focare, în nuclee de familie sau de prieteni.

ADVERTISING

Or, în momentul în care școala a început în 3 ianuarie, automat se accelerează masiv transmiterea intracomunitară, pentru că școala e ca un reactor în direcția asta. În alte țări, de exemplu, în Portugalia, a fost decisă o săptămână de lockdown imediat după Revelion. Scopul e să stingă infecțiile din grupurile mici din comunitate și să nu se transmită mai departe", argumentează Răzvan Cherecheș, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

În opinia acestuia, era nevoie de o prelungire a vacanței, pentru a tempera și controla creșterea.

ADVERTISING

"Ar fi fost nevoie să amânăm măcar o săptămână, dacă nu chiar două – putea fi o săptămână de vacanță și una de școală online – și abia apoi să deschidem școala față în față. În momentul în care se deschidea școala, automat ar fi crescut, dar cu măsuri de precauție, se putea menține o viteză mai scăzută. Așa, în momentul de față, nu avem niciun fel de testare, pentru că testarea salivară făcută de părinți e o glumă.

Simplul fapt că nu avem în momentul de față nicio evaluare dacă funcționează, cum funcționează, spune că Ministerul Educației este complet dezinteresat, a fost mai degrabă o măsură cosmetică".

ADVERTISING

Interviul video integral cu Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, va fi difuzat miercuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇