Taxa de solidaritate ar afecta peste 330 de companii. Statul ar încasa mai mult de 1 miliard de euro

Taxa de solidaritate ar afecta peste 330 de companii. Statul ar încasa mai mult de 1 miliard de euro

„Taxa de solidaritate”, gândită de noii guvernanţi pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar afecta, dacă va fi introdusă, peste 330 de firme din România.

Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour se află pe primele poziţii, raportat la afacerile anuale actuale, relevă date analizate de Profit.ro.

Dacia va plăti, de exemplu, încă 37 de milioane de euro, iar OMV Petrom, încă 30 de milioane de euro la bugetul de stat, raportat la ultima cifră de afaceri. Statul ar încasa peste 1 miliard de euro, de la toate companiile care au cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.

ADVERTISING

Ideea unei astfel de taxe, denumită tot "de solidaritate", a mai apărut în 2017, cu o guvernare PSD-ALDE, când ministrul de Finanţe de atunci, Ionuţ Mişa, avansa o taxă de 2%, dar la fondul de salarii.

Ulterior, taxa proiectată a fost tăiată la 0,25%, prin intervenţia premierului Mihai Tudose, după care nu s-a mai vorbit decât de o contribuţie asigurătoare pentru muncă, de 2,25.

”În primul an, luate prin surprindere de o astfel de măsură, firmele cu CA mai mare de 100 milioane euro vor plăti ceva. După aceea, veniturile din taxa de solidaritate vor fi egale cu virtual zero. Solidaritatea în economia naţională (catalaxie) are loc atunci când catalaxia nu este împiedicată să funcţioneze", susţine consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

ADVERTISING

Introducerea "taxei de solidaritate" pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro este discutată în coaliţie, fiind propusă de UDMR și susținută de PSD.

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, a precizat marţi că taxa de 1% din cifra de afaceri va avea ca destinaţie investiţii în domeniile prioritare, cum sunt sănătatea şi educaţia.

Liberalii, în schimb, nu sunt de acord. Liderul PNL Florin Cîțu a declarat, marți, că a spus în ședința de coaliție de luni că nu susține suprataxarea marilor companii.

ADVERTISING

El a subliniat că nu se justifică o astfel de taxă și a amintit că în timpul lockdown-ului cauzat de pandemia Covid aceste mari companii au susținut bugetul.

Și mediul de afaceri cere Guvernului să renunțe la intenţiile de a introduce o taxă de solidaritate pentru companiile mari din România, afirmând că va crește povara fiscală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇