Mediul de afaceri cere Guvernului să nu introducă taxa de 1% pentru companii: Va crește povara fiscală

Mediul de afaceri cere Guvernului să nu introducă taxa de 1% pentru companii: Va crește povara fiscală

Mediul de afaceri cere Guvernului să renunțe la intenţiile de a introduce o taxă de solidaritate pentru companiile mari din România, afirmând că va crește povara fiscală.

„După o perioadă de criză politică prelungită în care încrederea companiilor în mediul investiţional din România s-a prăbuşit, suprapusă cu o perioadă de vârf a crizei Covid, creşterea preţurilor la energie, agravarea tensiunilor din piaţa forţei de muncă, aceste veşti cu privire la taxe noi nu fac decât să crească riscurile de reorientare a planurilor de investiţii şi extindere”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham), citat de Agerpres.

ADVERTISING

În opinia reprezentanţilor AmCham, lipsa de predictibilitate şi adâncirea instabilităţii prin măsuri intempestive descurajează investiţiile şi intenţiile companiilor pentru piaţa din România.

Mai mult, spun ei, impactul negativ pe termen mediu şi lung va depăși câştigul pe termen scurt.

"Comunitatea de afaceri nu contestă nevoia de finanţare de la bugetul de stat pentru sisteme critice sau categorii vulnerabile, ci maniera aleasă de adopta de pe o zi pe alta măsuri fiscale nefundamentate, contrar bunelor practici de a integra orice astfel de măsuri într-o strategie pe termen mediu şi lung care să urmărească întotdeauna beneficiul economiei în ansamblu", precizează sursa citată.

ADVERTISING

Astfel, AmCham România face apel la renunţarea la această măsură şi la orientarea agendei guvernamentale către politici sustenabile, responsabile, care să contribuie la consolidarea rating-ului investiţional şi la atragerea de investiţii.

Coaliția discută despre taxa de 1% pentru companii

Coaliţia de guvernare s-a reunit azi, la ora 15:00, într-o nouă şedinţă, în care va discuta iar despre taxa de 1 la sută pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane.

Și în ședința de luni a coaliției s-a discutat despre această taxă, dar liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

ADVERTISING

Propunerea aparţine UDMR şi este agreată de PSD, însă liberalii spun că vor mai exista discuţii şi nu doresc ca aceasta să devină o măsură permanentă, putând fi luată în calcul doar ca măsură de criză pentru 2022, au declarat surse politice pentru News.ro.

Potrivit acestora, premierul Nicolae Ciucă nu vrea ca taxa să fie prinsă în bugetul pentru 2022, nefiind în programul de guvernare.

De altfel, liderul PNL Florin Cîțu a declarat, marți, că a spus în ședința de coaliție de luni că nu susține suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri.

El a subliniat că nu se justifică o astfel de taxă și a amintit că în timpul lockdown-ului cauzat de pandemia Covid aceste mari companii au susținut bugetul.

”Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări. Bineînțeles că am susținut asta în coaliție. Ea (taxa de solidaritate - n.red.) nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii.

Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a spus Cîțu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇