Prima sesiune parlamentară a Legislativului nou ales în decembrie 2020 a ajuns la final și, după 6 luni de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR, tragem linie și încropim o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care ne-au atras atenția, în așteptarea unui bilanț oficial realizat de partidele care alcătuiesc coaliția de guvernare și conduc Parlamentul.
De la începutul acestui an, PNL este principala forță politică aflată la conducerea țării, prin liderul său, Ludovic Orban (președintele Camerei Deputaților), premierul Florin Cîțu și președintele României, Klaus Iohannis. USR-PLUS deține șefia Senatului, prin Anca Dragu, și funcția de vicepremier prin liderul USR Dan Barna, în timp ce președintele UDMR Kelemen Hunor ocupă o funcție de vicepremier.
Prima sesiune parlamentară din legislatura 2020-2024 se încheie, conform Constituției, la finalul acestei luni, putând fi urmată sau nu și de sesiuni extraordinare ale celor două camere, care pot fi convocate doar pentru rațiuni extraordinare.
Aruncând o privire pe site-ul Camerei Deputaților și pe cel al Senatului vedem că au fost depuse și dezbătute sute de proiecte, mai mult sau mai puțin relevante pentru alegătorii care în decembrie 2020 și-au pus toate speranțele în partidele care au înlăturat PSD și acoliții săi de la butoanele Puterii.
Printre cele mai noi inițiative atrag atenția Ziua colindului românesc și Ziua alegătorului, ultima asumată chiar de premierul Florin Cîțu (expunerea de motive poate fi citită AICI), motiv pentru care am zis că ar fi momentul să le reamintim ce au promis și pentru ce au fost votați, că poate au uitat.
Marile promisiuni electorale
Programul de guvernare al actualei coaliții are 269 de pagini doldora de promisiuni frumoase și obiective interesante (cele mai multe pe termen mediu și lung, ce-i drept).
De asemenea, USR-PLUS și-a asumat în nume propriu 40 de angajamente electorale, frumos colorate și împachetate.
Reamintim doar câteva dintre cele mai atractive:
- Fără penali în funcții publice
- Fără pensii speciale
- Desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și repararea Justiției după asaltul PSD-ALDE
- 300 de parlamentari, primari în 2 tururi și reformă electorală
- Transparență totală
- Primării mai puține și mai eficiente
- Autostrăzi digitale
- O infrastructură sanitară modernă
- Fără politică la școală
- Bani europeni investiți în industrii ale viitorului
Sună frumos, dar cât din ce s-a promis s-a și făcut sau e pe cale să se facă?
De exemplu, încă de la preluarea mandatului ministrul Justiției, Stelian Ion, a militat intens pentru desființarea SSIJ, însă controversata secție specială este și azi în activitate, așa că ne-am dori ca ministrul să iasă într-o conferință de presă și să spună limpede care au fost piedicile și ce intenționează să facă pentru a-și îndeplini promisiunea.
Alegerea primarilor în două tururi și reforma electorală au rămas, de asemenea, tot la nivel de promisiuni, deși chiar Ludovic Orban declara că „va lupta” pentru acest obiectiv, însă ”UDMR se opune categoric” (1-0 pentru UDMR).
Referendumul pentru ”Fără penali” a fost amânat de Dan Barna până ”după ce va trece pandemia” (adică nu prea curând), iar Anca Dragu a declarat public că vrea să inițieze procedura pentru trecerea la Parlament unicameral cu 300 de aleși, dar intenția a rămas la nivel de dorință personală.
Suntem conștienți că multe dintre promisiunile electorale, mai ales cele economico-financiare, nu se pot îndeplini peste noapte, cu atât mai mult într-un an marcat de pandemie, dar dacă nu demarăm procedurile sau, mai rău, nici nu încercăm, atunci cu siguranță ele nu se vor îndeplini.
Înțelegem la fel de bine că o coaliție de guvernare formată din partide atât de diferite și cu interese deseori contradictorii funcționează cu mare dificultate, cel puțin până se rodează, și totuși....
Meciuri de box și lovituri de picioare în coaliție
Dacă ne este greu să identificăm ce a făcut din ce a promis coaliția PNL-USR PLUS-UDMR, ne este mult mai ușor să ne reamintim scandalurile și conflictele (inclusiv cele interne) care au marcat aceste partide în primele 6 luni de mandat.
Printre primele au fost cele legate de votarea bugetelor locale, de la București până la Iași, și cele legate de numirile pe funcții, cel mai recent exemplu fiind cel al fostului senator PSD Gabriel Botnariu, numit de PNL într-o funcție importantă, dar contestat la CCR de USR PLUS.
Scandalul manipulării datelor despre pandemie (peste care s-a așternut tăcerea odată cu plecarea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății), epopeea gunoiului de la Sectorul 1, legea Romexpo sau, mai nou, replicile privind înființarea Agenției pentru Infrastructură în Sănătate sunt doar câteva dintre episoadele războiului politico-mediatic din ultimele luni, un război pe cât de zgomotos, pe atât de steril pentru cetățeni.
Mai rău, odată cu declanșarea campaniilor de alegeri în propriile partide, PNL și USR-PLUS au fost măcinate și de lupte interne între diverse facțiuni și grupări de interese locale.
Iată doar câteva exemple:
Nici UDMR n-a ratat prilejul de a pune niște paie pe foc, fie opunându-se desființării Secției Speciale, fie militând deschis pentru proiecte sensibile, ca să nu spunem altfel, cum ar fi reducerea efectivelor de urși sau, din nou, obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.
În aceste condiții, obervăm cum liderii coaliției de guvernare încearcă să paseze de la unul la altul vina pentru rezultatele slabe din aceste 6 luni și, mai rău, încearcă să ”ne ia ochii” cu diverse proiecte de genul Ziua Colindului și Ziua Alegătorului, care ar putea fi amuzante sau chiar credibile, dar într-un alt context.
Petarde și artificii de bal mascat
Cel mai recent exemplu de acest fel este proiectul eliminării adresei de pe Cartea de Identitate, pentru care Dan Barna se luptă cu o energie demnă de o cauză mai bună și care a stârnit un val de reacții (mai mult contra decât pro), ce ar putea fi grupate sub titlul generic ”Dar ce v-a apucat?”.
Ca să nu plictisim prea mult cu un articol prea lung, mai reamintim doar câteva inițiative care ar putea intra în aceeași categorie.
De exemplu, primarul general Nicușor Dan ne-a vorbit despre o hartă geospațială, în condițiile în care în București colcăie șobolanii, Ludovic Orban a promis investiții în județul Vrancea cu banii obținuți pentru gazele scoase din ... Marea Neagră, iar doi liberali sunt convinși că a venit momentul propice să modifice Legea Grădinilor zoologice și acvariilor publice.
Încheiem într-o notă cât se poate de serioasă, cu o invitație cât se poate de serioasă: