Prefectul Capitalei atacă în justiție numirile de directori făcute de Nicușor Dan. Ce răspunde Primăria Bucureşti

Prefectul Capitalei atacă în justiție numirile de directori făcute de Nicușor Dan. Ce răspunde Primăria Bucureşti

Prefectul Capitalei, Alin Stoica (USR PLUS), atacă în justiție numirile de directori făcute de primarul Nicușor Dan prin detașări, și nu prin concurs.

El a declarat că i-a explicat edilului că aceste numiri nu sunt legale, dar Nicușor Dan a continuat netulburat.

Deocamdată, prefectul a atacat o singură numire la Curtea de Apel, la secția de contencios administrativ, dar spune că le analizează și pe celelalte.

”Atacăm în contencios administrativ detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor.

ADVERTISING

Am avut o corespondență pe acestă temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat”, a declarat Alin Stoica pentru G4Media.ro.

Prefectul Capitalei a explicat că atât în Codul Administrativ, cât și într-o hotărâre de guvern sunt prevederi potrivit cărora există câteva modalități de numire în acest funcții: concurs, examen sau numire temporară în funcție până la finalizarea concursului.

”Metoda detașării utilizată în acest caz ocolește regula, singura excepție e numirea temporară. Primarul nu a uzat-o. E vorba de sănătatea aparatului administrativ. Nu poți umple aparatul cu persoane care nu au trecut un concurs, ci doar beneficiază de încrederea demnitarului”, a subliniat Alin Stoica.

ADVERTISING

Întrebat de News.ro dacă a discutat și față în față cu Nicuşor Dan despre aceste aspecte, prefectul Capitalei a răspuns:

”Evident. Pentru orice aspect de nelegalitate, Prefectura trimite mai întâi o adresă scrisă prin care explică de ce consideră că este nelegală operaţiunea sau actul respectiv, sugerează şi modalităţi de intrare în legalitate. Am avut şi o întâlnire după aceea faţă în faţă cu primarul general în care mi-a dat dreptate, că da, aşa trebuie făcut, şi totuşi după acea întâlnire a urmat o detaşare pe care am atacat-o”.

ADVERTISING

Printre directorii numiți de Nicușor Dan se numără Răzvan Aurelian Munteanu (fost consilier al primarilor Chiliman și Tudorache, detașat director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic).

Ce spune Primăria Bucureşti

În urma afirmațiilor lui Alin Stoica, surse din PMB au apreciat că acțiunea prefectului este nejustificată, în condițiile în care, potrivit Codului Administrativ, prefectul trebuie să verifice legalitatea actelor administrative și nu aspecte care țin mai degrabă de Codul Muncii.

Tot potrivit surselor PMB, prefectul ar fi atacat, de fapt, o decizie a lui Nicușor Dan de schimbare din funcție a directorului de la Administrația Străzilor, Emil Anghelescu, din cauză că acesta nu ar fi fost capabil să gestioneze problema gropilor.

În locul lui Anghelescu, Nicușor Dan l-a numit pe Marian Aurelian Bârgău (PMP).

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇