Deşi UDMR se opune categoric, Orban susţine că va lupta pentru alegerea primarilor în două tururi

Deşi UDMR se opune categoric, Orban susţine că va lupta pentru alegerea primarilor în două tururi

PNL şi USR PLUS vor încerca să obţină susţinere parlamentară pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Urmăreşte LIVE cum dă Guvernul Cîţu examenul în Parlament pe repede-înainte

"Noi ştim foarte bine că UDMR nu a susţinut acest punct.

În guvernarea trecută, Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea, iar la moţiunea de cenzură a căzut şi din cauza faptului că UDMR, care nu este de acord, a susţinut moţiunea de cenzură.

Noi am stabilit că introducem în programul de guvernare acele puncte care ne unesc, acele puncte în care suntem de acord. În ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi, fiind doar două formaţiuni din coaliţie care susţin, vom face un acord parlamentar şi vom căuta să mai găsim susţinere pentru a putea forma o majoritate", a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

Program de guvernare: Care sunt urgenţele cu care se va confrunta Stelian Ion la Justiţie

"Fără penali în funcţii publice"

El a adăugat că iniţativa de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice" este doar una dintre modificările vizate pentru Legea fundamentală, subliniind că este important să existe o majoritate calificată de două treimi în Parlament, dar şi susţinere la nivelul populaţiei.

"Din punctul nostru de vedere, dacă abordăm ca şi obiectiv strategic modificarea Constituţiei, va trebui să vedem care sunt aceste modificări. Una dintre modificări este cea legată de iniţiativa cetăţenească şi noi susţinem.

De asemenea, preşedintele României a iniţiat referendumul pe justiţie din data de 26 mai care impune necesitatea de modificare a Constituţiei.

Cum va arăta Guvernul Cîțu. Iată lista completă a miniștrilor PNL, USR PLUS și UDMR

Sunt şi alte puncte. (...) De exemplu, reglementările constituţionale privitoare la funcţionarea Curţii Constituţionale, care din punctul nostru de vedere ar trebui revizuite, îmbunătăţite. Trebuie să vedem, să le adunăm.

Pe de altă parte, trebuie să fim foarte realişti. Nu putem promite oamenilor că vom face lucruri pe care ştim că nu le putem face. Avem nevoie, în primul rând, în Parlament de majoritate calificată de două treimi pentru a fi aprobată revizuirea Constituţiei.

De asemenea, revizuirea Constituţiei se face prin referendum şi trebuie să avem garanţia că există un suport public foarte important pentru modificările constituţionale pe care vrem să le iniţiem", a explicat Orban.

Citeşte şi opinia Ioanei Ene Dogioiu despre acest subiect: Guvernul-caricatură și reformele abandonate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇