Miniştrii lui Cîţu au zburdat liniştiţi prin comisii. Toți au primit aviz pozitiv, în ciuda unor contre marca PSD (Galerie foto)

Miniştrii lui Cîţu au zburdat liniştiţi prin comisii. Toți au primit aviz pozitiv, în ciuda unor contre marca PSD  (Galerie foto)

Guvernul condus de Florin Cîțu ar putea fi învestit chiar miercuri prin votul plenului reunit al Parlamentului. Într-un maraton de audieri toți ministrii propuși au primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate în 3 ore şi jumătate.

Pentru că e grabă mare, plenul Parlamentului se va reuni la ora 15:00 pentru votul final pe programul de guvernare şi lista de miniştri a Guvernului Cîţu.

Discuțiile din comisii nu au fost lipsite de mici scandaluri și contre. Chiar și tonul a fost ridicat pe alocuri, dar candidaţii au trecut cu brio, având majoritate de voturi peste tot.

SpotMedia.ro a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante informații de la audieri:

14:45 - "Aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor care și-au exprimat votul. Am promis un dialog transparent, deschis, vor avea acest lucru cu mine. Am transmis informațiile importante legate de programul nostru de guvernare.

Am vorbit despre experiența mea legată de absorbția fondurilor europene, de la Bruxelles, am vorbit despre cariera mea și ce mă recomandă. Sper că i-am convins”, a declarat Alexandru Nazare, cel care va ocupa funcția de ministru al Finanțelor.

14:40 - Au primit aviz pozitiv și Ciprian Teleman, Bogdan Aurescu și Alexandru Nazare. Astfel, toți cei propuși pentru ministere au primit aviz pozitiv. Nazare a căpătat 20 voturi "pentru" și 12 împotrivă", Teleman - 20 voturi "pentru" și 10 "impotrivă" și Aurescu 23 voturi "pentru", nouă voturi "împotrivă" și trei abțineri;

14:26 - Și Dan Barna a primit aviz favorabil pentru a fi vicepremier. El a obținut 22 de voturi "pentru" și 17 "împotrivă".

14:25 - Aviz pozitiv au primit și Tánczos Barna pentru Ministerul Mediului și Cseke Attila pentru Ministerul Dezvoltării, ambii de la UDMR.

ADVERTISING

14:21 - Vlad Voiculescu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Sănătății.

14:18 - Întrebat cum comentează declarațiile Opoziției care spune că nu are experiență în domeniu, Cătălin Drulă a amintit că opt ani a activat în domeniul monitorizarii infrastructurii și că în legislatura 2016-2020 a fost membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură.

"Un manager bun trebuie să formeze echipe care să poată livra. Acum fac un apel la oamenii buni și care nu sunt în sistem: să aibă încredere în mine și să vină alături de mine", a declarat Cătălin Drulă.

14:09 - Cătălin Drulă are aviz pozitiv pentru Ministerul Transporturilor. El a primit 18 voturi "pentru" și 13 "împotrivă".

13:51 - În desfășurare este și audierea lui Alexandru Nazare (fost ministru al Transporturilor în Guvernul Boc, dar şi secretar de stat la Finanţe) care urmează să ajungă la Finanțe.

20201223141609__CL_0524
Foto: Inquam Photos / George Calin

13:40 - Adrian Oros a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale după o audiere care a ținut destul de mult. El a primit 19 voturi pentru şi 12 împotrivă. 

13:31 - Și Claudiu Năsui a primit aviz pozitiv la Ministerul Economiei.

13:24 - Eduard Novak a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. El a avut 17 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".

13:22 - "Ca ministru al Muncii îmi doresc creșterea veniturilor. În materie de alocații am fost inițiatoarea celor două dublări și voi susține majorarea alocațiilor. În materie de salarii, într-un an de criză am crescut salariile", a declarat Raluca Turcan, după ce a primit avizul cu cu 24 de voturi ”pentru” și 16 voturi ”împotrivă”.

20201223134124__CL_0221
Foto: Inquam Photos / George Calin

13:17 - Nicolae Ciucă a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Apărării cu 18 voturi "pentru" și 13 "împotrivă".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

13:05 - Vlad Voiculescu este audiat pentru Ministerul Sănătății.

voiculescu
Foto: Digi 24 TV

13:03 - Lucian Bode a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Afacerilor Interne, cu 20 de voturi "pentru" și 10 "impotrivă". "România să se uite cu atenție la ce se întâmpa cu pandemia", a spus Bode, avertizând că va monitoriza activitatea instituțiilor statului care se ocupă de acest aspect.

12:59 - Nici audierile lui Claudiu Năsui nu sunt lipsite de contre și de ton ridicat din partea membrilor comisiei.

nasui
Foto: Facebook/Alianța USR PLUS

12:51 - La această oră se desfășoară și audierile pentru Raluca Turcan (ministrul Muncii) și Lucian Bode, care o să meargă de data aceasta la Ministerul Afacerilor Interne.

12:45 - „În lipsa acestui SIIJ, competenţa va reveni, dacă e vorba de fapte de corupţie va reveni DNA, dacă este vorba de alte fapte va reveni parchetelor care sunt competente DIICOT, PÎCCJ. La începutul anului, în ianuarie eu am în plan să depun legea pentru desfiinţarea Secţiei speciale, dar să ştiţi că poate aceasta a fost cea mai discutată problemă din Justiţie, dar nu este cea mai gravă, din punctul meu de vedere.

Sunt probleme mult mai urgente, mult mai importante care au scăpat discuţiei publice şi pe care vreau să mă axez. O măsură absolut urgentă e aceea de a amâna cel puţin intrarea în vigoare a acelui act normativ care presupune mărirea numărului de judecători din apeluri şi contestaţii, ceea ce poate părea o chestiune foarte tehnică, dar asta înseamnă efectiv blocarea instanţelor. Deci sunt multe alte probleme pe care trebuie să le rezolvăm”, a declarat Stelian Ion.

ADVERTISING

12:42 - Întrebat despre faptul că a primit aviz pozitiv, dar totuşi este contestat din afara Parlamentului, Sorin Cîmpeanu a raspuns sec: "Da". Apoi, la insistența jurnaliștilor viitorul ministru a declarat că nu i-a fost ușor să accepte funcţia.

"Într-un moment cum este cel pe care îl traversăm, mai vin și plobleme politice. E un context dificil. O adevărată provocare. Nu e ușor să renunți la poziția ta pentru a-ți asuma o răspundere. În 30 de ani de carieră am trecut prin toate funcțiile guvernamentale, parlamentare și am considerat că sunt obligat să raspund acestei provocări.

Va fi cu mandatul pe masă şi în momentul în care voi considera că nu pot realiza ce am afirmat acum aici o să las pe cineva mai competent, că Educația nu se poate face fără finanțare, fără cadre didactice pregatite", a adăugat el.

Viitorul ministru a comentat și sondajul care arată că foarte puțini profesori vor să se vaccineze antiCOVID. El a spus că este un rezultat îngrijorător.

12:22 - Audierile continuă, tot cu întârzire. Audierea lui Claudiu Năsui - ministrul propus al Economiei, programată la ora 12:00, a început cu 20 de minute întârziere.

12:17 - Aviz favorabil și pentru Bogdan Gheorghiu, propus la Ministerul Culturii.

12:16 - Și Sorin Cîmpeanu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Educației. Au fost 20 de voturi ''pentru'', 10 ''împotrivă'' şi două abţineri.

Sorin Cîmpeanu
Foto: Inquam Photos / George Calin

12:13 - Aviz pozitiv are și Stelian Ion pentru Ministerul Justiției. El a primit 41 de voturi ''pentru'' și 26 ''împotrivă''.

12:12 - A fost avizat pozitiv și Virgil Popescu pentru Ministerul Energiei.

12:10 - „Am urmărit ministerul, sunt pregătit. Știu ce trebuie făcut. Știam colegii din Parlament, întrebările au fost punctuale și foarte bune. Sper să menținem această atmosferă de dezbatere constructivă.

Am promis comisiei parlamentare că voi veni mai des aici. Acum poate fi anul acela în care aşezăm dezvoltarea României cu bani europeni.  Până în 2029 toate programele se decid acum, în primăvară - şi putem avea o decadă astrală a dezvoltării în România, dacă ne înţelegem şi dacă punem temei solid astfel încât să nu se mai schimbe de la un guvern la altul”, a declarat Ghinea.

Întrebat de ce a plecat din Parlamentul European, deși a spus că nu o va face, Ghinea a răspuns că: „A fost o decizie grea și pentru mine, și pentru familia mea, dar până la urma a fost: 'Tu știi cel mai bine. Ai fost acolo. Trebuie să vii să arăți că știi și că se poate'. A fost o decizie care mi-a provocat insomnii severe în perioada asta”.

12:04 - Este în desfășurare și audierea lui Sorin Cîmpeanu la comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

11:59 - Cristian Ghinea a primit aviz pozitiv cu 16 voturi ''pentru'' și 5 ''împotrivă''.

11:54 - Contre pe procedură sunt și la comisia pentru audierea lui Cristian Ghinea.

11:45 - Membrii din Comisia Juridică s-au contrazis minute în șir pe procedura desfășurării audierii.

11:33 - A început și audierea ministrului propus la Justiţie, Stelian Ion. Un deputat din Opoziție a cerut amânarea audierii pentru o jumătate de oră, dar solicitarea a fost respinsă.

Stelian Ion

11:27 - Rând pe rând încep audierile în mai multe comisii, cu întârziere față de orele stabilite.

11:20 - A început și audierea din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. La Ministerul Agriculturii este nominalizat actualul ministru Adrian Oros (PNL).

oros

11:15 - A început audierea lui Cristian Ghinea (USR PLUS și fost ministru în Guvernul Cioloş) propus pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

ghinea

11:05 - Audierile miniștrilor propuși sunt pe punctul de a începe.

10:25 - Lui Ludovic Orban i s-au cerut lămuriri cu privire la faptul că în Guvernul Cîțu va fi o singură femeie, Raluca Turcan la Ministerul Muncii.

"Acestea sunt propunerile de ministri care au fost formulate de formațiunile politice care au constituit coaliția. Din procedurile de desemnare asta a fost decizia fiecărei formațiuni.

Respectăm decizia partenerilor nostri. Și în cazul nostru au fost evaluate mai multe candidaturi", a spus Orban, despre faptul că doar Raluca Turcan va face parte din Guvern.

10:15 - Ludovic Orban a confirmat programul pentru audieri. Întrebat de ce sunt doar trei ore pentru audieri, el a susținut că nu sunt doar trei:

"Nu sunt numai trei ore de audieri. (...) Sunt comisii care trebuie să audieze doi miniștri. Programarea este facută ca să nu se suprapuna. Nu am limitat durata audierilor. E timp suficient.

Orice parlamentar poate sa adreseze întrebari. Durata la Grindeanu a fost de 30 de minute în comisie și multor parlamentari nu li s-a permis să pună întrebări. Așa ceva nu se va întâmpla".

10:08 - Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit miercuri dimineață și au stabilit calendarul audierii miniştrilor în comisiile parlamentare.

Astfel, între 11.00 și 14.00 vor avea loc audieri în comisii, iar de la 15:00 va fi plen reunit pentru votul final.

******

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți seara, că îl propune pe Florin Cîțu pentru poziția de premier.

Decretul de desemnare a lui Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat după puțin timp în Monitorul Oficial.

Iată lista completă a miniștrilor lui Florin Cîțu

Cîţu, după ce a fost desemnat premier: Voi face tot ce e posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată

Cum s-au desfășurat negocierile de marți de la Palatul Cotroceni, marcate de absența PSD


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇