Iohannis a avut o nouă rundă de consultări, fără PSD. Coaliția de guvernare e optimistă: De mâine seară pornim la lucru (Foto&Video)

Iohannis a avut o nouă rundă de consultări, fără PSD. Coaliția de guvernare e optimistă: De mâine seară pornim la lucru (Foto&Video)

Astăzi a avut loc o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea premierului.

Klaus Iohannis a convocat partidele, marți, de la ora 15:00, după ce liderii PNL, USR PLUS și UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor – au semnat, luni seara, Acordul de guvernare pentru perioada 2020 – 2024.

Primii chemaţi au fost reprezentaţii PSD, însă social-democrații nu au mers la Cotroceni, după cum anunțase înainte Marcel Ciolacu.

Reprezentanţii celor trei formaţiuni care vor face parte din coaliţia de guvernare s-au prezentat împreună la consultări.

După discuțiile cu liderul statului, Florin Cîțu a anunțat că miercuri va fi votat Cabinetul Cîțu, iar după votul din Parlament va avea loc și prima ședință de guvern.

Președintele Klaus Iohannis va susține, de la ora 19:00, o declarație de presă, fiind așteptat să anunțe numele premierului desemnat pentru formarea noului Guvern.

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații de la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu partidele:

18:02 - Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va susține, de la ora 19:00, o declarație de presă.

Liderul statului este așteptat să desemneze premierul în această seară.

18:00 - Negocierile între partide și șeful statului s-au terminat, fără alte declarații de presă.

17:30 - La această oră au început negocierile dintre Iohannis și delegația minorităților naționale reprezentate în Parlament.

17:00 - S-au încheiat consultările cu delegația AUR.

16:35 - Susțin declarații liderii coaliției de guvernare.

Ludovic Orban:

ADVERTISING

Am participat la consultările pentru desemnarea premierului. Am luat decizia de a participa împreună pentru că din momentul alegerilor am decis să formăm o coaliție, care să ofere României un Guvern cât mai repede, să facă reformele de care are nevoie țara. I-am prezentat președintelui acordul de coaliție, voința de a lucra împreună. Așteptăm decizia președintelui. Suntem pregătiţi să derulăm toate procedurile pentru învestirea guvernului în cel mai scurt timp posibil.

Dacian Cioloș:

I-am confirmat domnului preşedinte faptul că cele trei partide au format o coaliţie, s-au pus de acord asupra lui Florin Cîţu, nominalizarea pentru premier, că avem un program de guvernare finalizat şi că vrem să începem cât mai repede guvernarea, vrem să avem un guvern învestit cât mai repede, săptămâna aceasta. I-am propus preşedintelui să lucrăm împreună, în parteneriat, această coaliţie de guvernare împreună cu dânsul, pentru că România va avea nevoie de reforme.

Sunt lucruri pe care urmează să le mai discutăm, reforme pe care noi ni le-am propus şi pentru care vom solicita sprijinul în Parlament. E o echipă care s-a sudat în aceste zile în care am avut negocieri intense, chiar dacă unora li se pare că am trenat. Să formezi un guvern şi să finalizezi un program de guvernare serios şi cu consistenţă în câteva zile, în mai puţin de două săptămâni, din punctul meu de vedere e o performanţă, dată fiind experienţa pe care am avut-o în alte state membre din UE. Deci, cred că din acest punct de vedere începem cu dreptul şi construim, începând de astăzi, un parteneriat între Parlament-Guvern-Preşedinţie pentru a pune în aplicare un program de reforme pentru România

ADVERTISING

Dan Barna:

A fost o discuție pragmatică, i-am transmis președintelui că nu suntem bazați pe entuziam, ne asumăm responsabil măsurile și tot ce se va întâmpla. Dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine, mai avem și alte reforme. De asemenea, am convenit că acest efort și tur de forță este de fapt mesajul de voință de care are nevoie România în perioada următoare.

Kelemen Hunor:

Am transmis preşedintelui intenţia noastră de a colabora şi a de conlucra pentru o perioadă de patru ani de zile. Avem o responsabilitate uriaşă, avem o oarecare experienţă în a lucra în coaliţie, în echipă şi sunt convins că această perioadă care urmează, cu eforturile necesare, prin colaborare şi prin creşterea gradului de încredere va însemna un lucru bun pentru România. De aceea eu sunt optimist astăzi fiindcă, după câteva zile, am reuşit să formăm o echipă, să formăm un program de guvernare şi o echipă de guvernare şi sunt convins că mâine seară, după votul Parlamentului, România va avea un Guvern nou şi va începe munca imediat după învestirea Guvernului.

Florin Cîțu:

I-am transmis dlui președinte că sunt gata să-mi asum guvernarea în acest moment dificil prin care trece România. Că vom continua tot ce am început în acest an. După votul de mâine seară, vom avea și prima ședință de guvern. Am discutat despre calendarul referitor la buget. De mâine seară pornim la lucru.

Liderii coaliției, declarații de presă după consultările de la Cotroceni

Liderii coaliției, declarații de presă după consultările de la Cotroceni

Posted by Epoch Times Romania on Tuesday, December 22, 2020

16:30 - Au început negocierile dintre șeful statului și delegația AUR.

16:10 - Liderii coaliției au plecat deja de la Palatul Cotroceni și urmează să susțină declarații de presă în scurt timp, însă la Palatul Parlamentului.

ADVERTISING

Între timp, pe surse a apărut informația că președintele Klaus Iohannis ar urma să anunțe chiar în această seară propunerea de premier.

16:05 - George Simion, liderul AUR, a declarat înainte de a participa la consultări că de această dată nu a venit cu un cadou pentru președintele Klaus Iohannis, ci cu un mesaj: Redeschideți școlile!

El a precizat că AUR nu va vota pentru Guvernul Cîțu.

”Suntem dezamăgiți că se mimează consultările. Participăm și de această dată, respectăm partenerii de dialog. Poziția noastră este aceeași de data trecută. Categoric nu vom vota Cabinetul Cîțu. Avem propunerea noastră de prim-ministru: Călin Georgescu. Avem propunerea noastră de ministru al Educației: Florian Colceag, într-un Guvern de eventuală uniune națională.

Solicitarea pe care o avem este redeschiderea urgentă a școlilor. Am luat act de opinia sindicatelor din învățământ și susținem categoric deschiderea școlilor în sistem față în față. Trebuie să ascultăm profesorii și părinții și să ne gândim la viitorul copiilor”, a spus Simion în fața Palatul Cotroceni.

16:00 - Delegația AUR a ajuns la Palatul Cotroceni.

15:55 - S-au încheiat consultările cu coaliția majoritară formată din USR PLUS, PNL și UDMR.

15:32 - Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii celor trei formațiuni pentru că au semnat Acordul de guvernare, dar și pentru viteza cu care s-au mișcat lucrurile în Parlament.

”Felicitări pentru formalizarea coaliției. Felicitări pentru viteza cu care ați reuși să promovați demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit și cu conducerile alese într-o zi și un pic, ceea ce e excelent”, a spus Klaus Iohannis după ce cei 5 au ajuns la Cotroceni.

Ludovic Orban, ales șef al Camerei Deputaților, a intervenit și a spus: ”O zi și puțină noapte”.

”O zi și un pic dintr-o noapte, da”, a adăugat Iohannis.

15:30 - Liderii USR PLUS, PNL, UDMR - Dan Barna, Dacian Cioloș, Ludovic Orban, Kelemen Hunor - și Florin Cîțu au ajuns la Palatul Cotroceni.

original_consultari_pnl_usr-plus_udmr_22_dec_2020_
Foto: Administrația Prezidențială
original_consultari_pnl_usr-plus_udmr_22_dec_2020_
Foto: Administrația Prezidențială

15:07 - În aceste momente are loc o ședință în biroul lui Ludovic Orban, transmite Digi24. La întrunire participă Dan Barna și Dacian Cioloș - președinții USR PLUS - și Florin Cîțu, propunerea coaliției pentru funcția de premier.

15:00 - Marcel Ciolacu i-a transmis şefului statului o scrisoare în care îl informează că social-democraţii nu vor fi prezenţi la consultările de la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

"În intervenţiile publice pe care le-aţi avut în ultimele săptămâni v-aţi antepronunţat într-un mod lipsit de echivoc în privinţa desemnării prim-ministrului. Ignorând voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot democratic, aţi anunţat public atât înainte de alegeri, cât şi după alegeri, că aţi luat deja decizia de a desemna în această poziţie un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020.

Prin urmare, discuţiile pe care urmează să le aveţi astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituţionale la care aţi făcut trimitere în invitaţia dumneavoastră. Practic, ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democraţiei, un act de sfidare a cetăţenilor care au participat la alegerile parlamentare", a afirmat, între altele, Ciolacu în scrisoare.

13:35 - Reprezentanţii celor trei formaţiuni care vor face parte din coaliţia de guvernare se vor prezenta împreună marţi, la ora 15:30, la consultările de la Palatul Cotroceni, a anunţat co-preşedinte al USR PLUS Dacian Cioloş.

”Ieri seara am semnat protocolul coaliţiei. Este firesc să mergem împreună. Noi deja avem stabilit un program de guvernare. Ne pregătim o echipă de guvernare, avem majoritate în Parlament, deja demonstrată, şi mergem să îi spunem preşedintelui lucrul acesta”, a precizat Cioloş.

12:18 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații nu merg la consultările de la Cotroceni, programate la ora 15:00.

***

Iată programul consultărilor de la Palatul Cotroceni, din 22 decembrie, așa cum a fost anunțat de Administrația Prezidențială:

  • 15:00 – PSD
  • 15:30 – PNL
  • 16:00 – Alianța USR PLUS
  • 16:30 – AUR
  • 17:00 – UDMR
  • 17:30 – Minorități naționale reprezentate în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a avut o primă rundă de consutări cu partidele pe 14 decembrie, iar la finalul discuțiilor a declarat că „nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern”.

Consultări la Cotroceni cu patru nume de premier. Filmul unei zile cu întârzieri, poezii cu suverani muți și șantaje voalate cu sărbători politice (Galerie foto)

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇