Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au semnat Acordul de guvernare 2020 - 2024 (Foto&Video) Iată documentul integral

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au semnat Acordul de guvernare 2020 - 2024 (Foto&Video) Iată documentul integral

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor – au semnat, luni seara, Acordul de guvernare pentru perioada 2020 – 2024.

La ceremonie a participat și Florin Cîțu, propunerea celor trei formațiuni pentru funcția de premier.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Primul care a vorbit a fost șeful PNL și fostul premier al țării, Ludovic Orban. El a dat tonul:

”Vom semna practic, astăzi, acordul de guvernare pentru perioada 2020 – 2024”, a anunțat Ludovic Orban.

Apoi, liderii formațiunilor politice au semnat documentul.

”În 6 decembrie, cetățenii au fost chemați la urne să își exprime voința politică, să voteze cu formațiunile politice în cadrul alegerilor parlamentare. În urma alegerilor, 3 formațiuni politice, USR PLUS, UDMR și PNL, au luat decizia de a constitui o coaliție de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, o majoritate care este rezultatul voinței majoritare a cetățenilor români. Imediat după alegeri, cele trei formațiuni au început un proces de dialog-negociere pentru cosntituirea coaliției, pentru elaborarea programului de guvernare, prin armonizarea programelor de guvernare prezentate de formațiuni în campania electorală.

Am avut negocieri privind arhitectura puterii, structura Guvernului, modului în care va funcționa Guvernul și majoritatea parlamentară. În urma negocierilor, azi semnăm acordul de coaliție”, a afirmat Orban după ce a iscălit actul.

Totodată, el a precizat că ”programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%”.

”Este în faza unor corecții, reglaje fine care trebuie făcute înainte de a-l prezenta public”, a punctat șeful liberalilor.

Semnarea protocolului de coaliție USR PLUS – PNL – UDMR

Liderii USR PLUS, PNL și UDMR semnează în această seară protocolul coaliției de guvernare.

Posted by Alianța USR PLUS on Monday, December 21, 2020

”Suntem hotărâți să dăm un Guvern competent”

De asemenea, Orban a mai spus că ”suntem hotărâţi ca în cel mai scurt timp posibil să dăm României un Guvern competent, un Guvern responsabil, un Guvern hotărât să reformeze marile sistemele publice, un Guvern care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creşterea calităţii vieţii pentru fiecare român, creşterea serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea României”.

„Aşteptăm procedurile de constituire a Parlamentului. Imediat după procedurile de constituire a Parlamentului aşteptăm invitaţia preşedintelui României la consultările pe care le va declanşa pentru desemnarea primului ministru”, a mai subliniat liderul liberal.

Foto: Inquam Photos / George Calin

300 de pagini

La rândul său, Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a spus că documentul care stă la baza acordului de guvernare are circa 300 de pagini și conține date clare despre ceea ce trebuie să se întâmple în guvernarea 2020 – 2024.

”Ultimele două săptămâni au ridicat felul de a face politică în România şi spiritul USR-PLUS pe care l-a adus în politică mă bucur să îl regăsesc în această coaliţie. E un document de peste 300 de pagini, programul de guvernare, la care s-a lucrat cu foarte multă seriozitate şi care ne dă încrederea că vom putea avea o guvernare care să facă nişte schimbări importante în România. Am căutat acele zone de consens în care obiectivele celor 3 partide să îşi găsească o formulă astfel încât programul să fie asumat.

Mai sunt câteva obiective USR-PLUS foarte importante care nu şi-au regăsit materializarea în programul de guvernare, dar pentru care vom găsi căi parlamentare de realizare. Dar acest program e rezultatul unui compromis responsabil pentru anii care urmează. Sperăm şi suntem foarte încrezători că e o şansă reală să putem avea un Guvern învestit până la Crăciun”, a afirmat Dan Barna. 

Foto: Inquam Photos / George Calin

Moment de cotitură pentru USR PLUS

Dacian Cioloș a spus că guvernarea trebuie să își asume reforma statului. În plus, co-președintele Alianței USR PLUS, a menționat că este un moment de cotitură pentru cele 2 formațiuni politice.

”Pentru USR-PLUS e un moment de cotitură. Astăzi după aceşti câţiva ani de când s-a constituit USR, apoi PLUS şi iată acum USR-PLUS avem deja câteva zeci de primari, câteva sute de consilieri locali şi judeţeni, avem 80 de parlamentari şi vom avea şi miniştri care vor face parte dintr-o coaliţie care dă dovada unei maturităţi politice. Suntem conştienţi că aşteptările sunt foarte mari de la noi, de la această coaliţie.

Credem că acest parteneriat, coaliţie poate fi un moment de cotitură pentru România şi un început de modernizare. Oamenii nu aşteaptă doar să gestionăm România în perioadă de criză, ci aşteaptă să vadă oportunităţi, după această perioadă de criză”, a declarat la rândul său Cioloș.

În fine, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a evidențiat că țara are nevoie de stabilitate în următoarea perioadă.

”În perioada care urmează, România are nevoie de stabilitate politică. 8 ani de zile am avut criză, 8 ani de zile au însemnat 12 guverne. Vrem să guvernăm astfel încât să existe speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună”, a spus acesta la ceremonie.

Textul documentului

În text se arată că propunerea pentru funcția de premier este Florin Cîțu, la șefia Camerei Deputaților este propus Ludovic Orban, iar la șefia Senatului este propusă Anca Dragu.

Prezentăm integral textul documentului:

„Acord de Guvernare 2020 – 2024

Încheiat astăzi, 21 decembrie 2020, la Bucureşti, între:

Partidul Naţional Liberal

Alianţa USR-PLUS

Uniunea Democrată Maghiară din România

1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta.

2. Perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului.

3. Înţelegem că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră. Vom acţiona pentru a confirma încrederea cetăţenilor care ne-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viaţa oamenilor. Vom fi transparenţi, ne vom consulta cu organizaţiile societăţii civile, patronale, profesionale şi sindicale şi vom acţiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarităţii, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni.

Cîțu: Am siguranţa că o să fie o guvernare stabilă, sper să avem un Guvern până la Crăciun

4. Suntem trei formaţiuni politice cu istorii şi culturi organizaţionale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea faţă de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o şansă de a ne completa reciproc şi de a reprezenta diferite speranţe ale cetăţenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate. Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România mai departe pe drumul ei european.

5. Ne angajăm să respectăm voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre.

6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetăţenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact şi programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetăţeni.

7. Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţii pentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vom acţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs.

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîţu.

Propunerea noastră pentru Preşedintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.

Propunerea noastră pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor este, din partea PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal

Dan Barna, copreşedintele Alianţa USR-PLUS

Dacian Cioloş, copreşedintele Alianţa USR-PLUS

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR (RMDSZ)”.

Citește și alte articole importante de pe SpotMedia.ro: