Stelian Ion, avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru Ministerul Justiţiei, a declarat, chestionat dacă ia în calcul schimbarea actualilor procurori şefi, că va fi o prioritate numirea procurorului şef al DIICOT, pentru că nu poate fi lungit foarte mult interimatul.
El a adăugat, întrebat dacă ia în considerare revocarea Gabrielei Scutea din funcţia de procuror general, că nu a luat în calcul această variantă.
În schimb, Stelian Ion crede că avizele Consiliului Superior al Magistraturii în numirea procurorilor de rang înalt ar trebui luate în considerare.
În opinia sa, pragul valoric pentru abuzul în serviciu nu ar trebui să existe.
Urmăreşte LIVE cum dă Guvernul Cîţu examenul în Parlament pe repede-înainte
„Va fi o prioritate numirea procurorului şef DIICOT. După discuţia pe care o voi purta cu actualul procuror şef interimar vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat.
Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Însă am spus deja în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor”, a afirmat Stelian Ion, întrebat miercuri la Parlament dacă are în plan schimbarea actualilor procurori şefi, aleşi de curând.
Scutea nu va fi revocată
Chestionat dacă ia în calcul varianta revocării Gabrielei Scutea din funcţia de procuror general, Stelian Ion a răspuns: „Nu am luat în calcul varianta aceasta”.
„Va fi făcută o analiză în situaţia în care vor exista solicitări în sensul acesta mai ales din partea magistraţilor, pentru că eu cred că CSM trebuie să aibă un rol foarte important aici şi aştept din partea Consiliului Superior al Magistraturii o colaborare foarte bună pe viitor.
Trebuie să am o discuţie (privind evaluarea acestor procurori – n.red.). Nu am semnale în acest sens”, a completat el.
Avizele CSM să fie luate în seamă
Stelian Ion crede, de altfel, că avizele Consiliului Superior al Magistraturii în numirea procurorilor de rang înalt ar trebui luate în considerare, deoarece altfel „va plana întotdeauna asupra factorului politic bănuiala că are un interes să forţeze numiri”.
„Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei Justiţiei şi atunci când are un punct de vedere şi am văzut că punctele de vedere sunt argumentate, aş zice bine argumentate, ele trebuie luate în considerare, pentru că altfel, dacă procedăm altfel şi nu respectăm aceste avize. va plana întotdeauna asupra factorului politic bănuiala că are un interes să forţeze numiri.
Eu vorbesc de o chestiune de principiu, nu de exemple punctuale, creăm legile nu pentru anumite persoane sau în funcţie de anumite persoane, ci le creăm astfel încât să existe nişte echilibre ca oricine ar fi în funcţia respectivă să nu existe nicio bănuială că ar putea conduce instituţia într-un sens în care să, eu ştiu, să fie influenţat de factorul politic”, a afirmat Stelian Ion, întrebat miercuri în Parlament dacă ar trebui să fie obligatoriu avizul CSM în numirea procurorilor de rang înalt.
El a adăugat că, din păcate, au fost discuţii în CSM şi de natură politică şi a precizat că, în calitate de ministru al Justiţiei, îşi va asuma rolul de a asigura un dialog între magistraţi şi celelalte profesii.
„Din păcate, este adevărat şi lucrul acesta trebuie să se rezolve şi se vor rezolva de către magistraţi, trebuie rezolvate de către magistraţi.
Eu, ca ministru al Justiţiei, dacă va trece această propunere de votul de astăzi şi probabil că da, îmi voi asuma rolul de a asigura un dialog între magistraţi şi celelalte profesii, chiar şi avocaţi, pentru că există anumite probleme acumulate de-a lungul timpului care nu au fost discutate la modul cel mai sincer şi cel mai direct între aceste profesii care trebuie să colaboreze şi nu să se pândească şi nu să se acuze una pe alta”, a completat Stelian Ion.
Fără prag la abuzul în serviciu
Pe de altă parte, Stelian Ion a precizat că, în opinia sa, pragul valoric pentru abuzul în serviciu nu ar trebui să existe, fiind o interpretare eronată la momentul respectiv.
El a adăugat că, în cazul ar fi în discuţie un prag valoric, atunci acesta ar trebui să fie la nivelul unui salariu minim.
„Nu doar abuzul în serviciu. Sunt multe articole şi există multe decizii care trebuie să se reflecte în legislaţia penală. După cum ştiu de la domnul Cătălin Predoiu a început o evaluarea a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sub acest aspect.
Sunt ferm convins că în această legislatură, cât mai repede, în orice caz în 2021, va fi făcută o propunere din partea Ministerului Justiţiei pentru punerea în acord a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală şi cu deciziile Curţii Constituţionale şi cu directive europene, dar va fi o propunere chirurgicală, dacă vreţi, strict pe acele articole şi strict raportat la deciziile respective”, a explicat Stelian Ion, chestionat miercuri la Parlament dacă este o prioritate modificarea articolului legat de abuzul în serviciu pentru punerea în acord cu decizia CCR.
Acesta a mai spus că, în opinia sa, nu ar trebui să existe deloc un prag valoric pentru abuzul în serviciu, iar dacă există, acesta trebuie să fie la nivelul aproximativ al unui salariu minim.
„Deja au fost discuţii la momentul respectiv. Abuzul în serviciu este o infracţiune foarte importantă. În orice caz, dacă vorbim de un prag valoric, pentru că au fost multe discuţii pe acest prag valoric, dacă mă întrebaţi, eu aş zice că nu trebuie să existe şi că a fost o interpretare eronată la momentul respectiv.
Există argumente pro şi contra pentru acest lucru, dar dacă este să discutăm de un prag valoric acela trebuie să fie foarte redus, aşa cum am propus la momentul respectiv, în jurul unui salariu minim, pentru că până la urmă trebuie să ne raportăm la cetăţeanul de rând şi nu trebuie să ne luăm nişte ştachete foarte înalte”, a afirmat Stelian Ion, întrebat care este viziunea sa cu privire la definirea abuzului în serviciu.
Program de guvernare: Care sunt urgenţele cu care se va confrunta Stelian Ion
Ce se întâmplă cu pensiile speciale
El a vorbit şi despre pensiile speciale, cele pentru parlamentari trebuind eliminate, iar cele pentru aleşii locali să nu intre în vigoare.
Stelian Ion a adăugat că vor fi discuţii şi cu privire la pensiile speciale pentru celelalte categorii, cum ar fi magistraţi, militari, pentru ca propunerea legislativă să nu mai fie „un simulacru”.
„Este foarte clar pe această zonă că avem rapid propunere de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari.
De asemenea, avem în vedere acele pensii speciale ale aleşilor locali care, dacă nu intervenim până la sfârşitul anului, ar putea intra în vigoare şi trebuie să luăm măsuri în acest sens.
Iar cu privire la celelalte categorii de pensii speciale sau pensii de serviciu, indemnizaţii pentru limită de vârstă cum mai sunt denumite, se va discuta pentru fiecare categorie în parte pentru magistraţi, pentru militari şi pentru celelalte categorii, astfel încât propunerea legislativă să nu mai fie un simulacru.
Pentru că am văzut propuneri făcute intenţionat greşit care au picat la Curtea Constituţională şi nu ne putem juca la nesfârşit cu lucrul acesta. Propunerea pe care o vom face va fi una care să ţină cont inclusiv de deciziile CCR şi ea să treacă”, a completat Ion.
Cum va arăta Guvernul Cîțu. Iată lista completă a miniștrilor PNL, USR PLUS și UDMR