Senatorul Silvia Dinică (USR) acuză presiuni incredibile pe legea Romexpo: Vor să scoată de la raport Comisia Economică!

Senatorul Silvia Dinică (USR) acuză presiuni incredibile pe legea Romexpo: Vor să scoată de la raport Comisia Economică!

PNL forțează adoptarea legii Romexpo în Senat, lege prin care statul cedează gratuit unui privat un teren din București în valoare de sute de milioane de euro, dezvăluie Silvia Dinică, senator USR și președinte al Comisiei Economice. Singura barieră este chiar Comisia Economică, iar susținătorii legii încearcă să înlăture această barieră, spune ea.

”Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depășit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege”, a scris vineri seara pe Facebook Silvia Dinică.

Aceasta reamintește că, săptămâna trecută, ”Comisia juridică prezidată de Iulia Scântei a aprobat pe repede înainte un raport de adoptare, cu amendamente, fără consultarea Consiliului Concurenței, fără dezbatere, fără transparență (…)”.

ADVERTISING

”Mai mult, depășindu-și complet atribuțiile, senatoarea Iulia Scântei a încercat să forțeze punerea legii și pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei inițiative și planul a eșuat.

Am anunțat, însă, că săptămâna viitoare, joi, organizăm la Comisia Economică o dezbatere pe tema legii cu toate părțile implicate și interesate, de la primărie, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Camera de Comerț și oameni de afaceri.

Între timp aflu că doamna Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care mă acuză de blocarea activității Senatului pentru că nu am dat raport legii și, mai mult, cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competența necesară pe subiect.

ADVERTISING

Îi reamintesc și public doamnei Scântei că în legislatura trecută când a fost discutată prima dată această lege, Comisia Economică a fost singura comisie raportoare pe subiect.

În legislatura prezentă, Comisia juridică A CERUT să fie repartizată pentru raport comun, alături de Comisia Economică, după întoarcerea legii pentru reexaminare”, subliniază Silvia Dinică.

În ciuda situației, senatorul USR își exprimă speranța că ”toți senatorii și toate partidele pun pe primul plan interesele României și nu interesele imobiliare ale unor grupuri”.

”Tocmai de aceea, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției”, subliniază Silvia Dinică în postarea sa.

Alertă: Interesele imobiliare încearcă să facă agenda Senatului Singura barieră în calea adoptării legii Romexpo în...

Publicată de Silvia Dinică pe Vineri, 11 iunie 2021

Legea care dă gratuit 46 de hectare de teren în zona Romexpo, una dintre cele mai scumpe din Capitală, Camerei de comerț și Industrii a României (CCIR) a fost puternic contestată de alte asociații de afaceri, dar și de USR, fiind în atenția Comisiei Europene, pentru suspiciuni de acordare mascată a unui ajutor de stat.

ADVERTISING

În timp ce reprezentanți ai PNL, PSD și UDMR susțin această lege, singurii care se mai opun sunt cei de la USR PLUS.

Citește mai multe despre: USR-PLUS a rămas singurul partid care se opune tunului imobiliar uriaș de la Romexpo: ”Este incredibil ce se întâmplă, incredibil!”

Controversatul proiect de lege se află în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, iar după întocmirea unui raport comun se va merge în plen, pentru vot, după care va urma un traseu similar la Camera Deputaților, iar apoi va fi trimis din nou la promulgare.

Este o practică învechită din statul român de a avea anumite active, terenuri, imobile, acordate cu titlul de folosință gratuită sau în concesiune diferitelor instituții, organizații și, după niște ani oferirea, în mod gratuit a acestor active. Actuala inițiativă în care vorbim de oferirea cu titlu gratuit, la Romexpo, pentru o sumă de 300 – 400 de milioane, fără licitație, la prețul de listă, e o inițiativă care nu poate să fie susținută”, a declarat luni liderul USR, vicepremierul Dan Barna, precizând că subiectul va fi discutat în coaliția de guvernare.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇